Muzeul National de Geologie
Bucuresti
2012-2013
În anul scolar 2012 – 2013, Muzeul National
de Geologie invita copiii din unitatile de invatamant sa participe la
lecții interactive de geologie, paleontologie si cunoasterea mediului.
Cei mici, dar si cei mari sunt invitati sa descopere într-o maniera
atractiva tainele vietii preistorice, misterul formarii Universului si
evolutia acestuia, enigmele Terrei si valoarea patrimoniului natural.
MASINA TIMPULUI GEOLOGIC
Programul este dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 7 ani si reprezinta o frumoas
a
incursiune prin erele geologice, cei mici fiind invitati sa descopere
tainele vietii preistorice si ale vietuitoarelor terestre si
subacvatice. La fiecare oprire a masinii timpului se vor reconstitui,
cu ajutorul culorilor, plastilinei si hartiei, elemente ale mediului
natural.
Teme: Pe locuri, fiti gata, Start Viata!, Cercetatori pe
fundul marii, Peisaje fantastice, Transformari spectaculoase, Scapa cine
poate!, In sfarsit .... dinozaurii!!!, Invata sa zbori!, Trist dar
adevarat .... dinozaurii dispar!, Mamiferele domina Pamantul.
De la inceputuri in prezent - UNIVERSUL
Din cele mai vechi timpuri locuitorii planetei noastre au fost fascinati de cerul plin de stele, de cum s-au format si cum au evoluat acestea, de cum s-a format Pamantul, de forma si miscarea lui, de “vizitatorii nepoftiti’’ – cometele si meteoritii -, si nu in ultimul rand de gasirea raspunsului la intrebarea: Suntem sau nu suntem singuri in Univers ? Programul isi propune sa ofere raspunsuri la posibilele intrebari ridicate de aceste aspecte.
Teme: Formarea Universului, Formarea Sistemului Solar, Stelele si evoluția lor, Formarea Pamantului, Enigmele Terrei.
De la inceputuri in prezent- VIATA
Program educativ dedicat copiilor intre 10 si 15 ani care vor efectua o expeditie in trecutul geologic al Pamantului cercetand plante si animale demult disparute. Planeta noastra gazduieste viata de miliarde de ani, iar viata a suferit infinite transformari progresive ce au condus la un spectacol feeric de culoare, diversitate si ingeniozitate. Ne propunem sa intelegem impreuna cauzele evolutiei vietii si mijloacele prin care vietuitoarele din trecut s-au dezvoltat si adaptat, permitand urmasilor sa supravietuiasca.
Teme: Originea si aparitia vietii pe Pamant, Urme de viata in pietre, Cambrianul si explozia vietii, Trilobitii, pestii cuirasati si marile trecutului, Primele plante ale uscatului, Imperiul reptilelor si suprematia lor asupra Pamantului, Disparitii masive ale viatuitoarelor: moartea dinozaurilor din Romania, Odiseea mamiferelor: prada si pradatori, Aparitia omului si efectele lui asupra naturii.
Invatam sa modelam, Animale preistorice
Programul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 5 si 9 ani dornici sa-si puna la incercare indemanarea si creativitatea prin exersarea deprinderilor tehnice specifice modelajului si redarea lor in teme plastice. Lumea animalelor preistorice va prinde forma si culoare, fiecare copil avand ocazia sa-si creeze propria colectie.
Teme: Amfibieni, Reptile, Animale marine, Dinozauri cu tepi, Dinozauri cu volan, Dinozauri zburatori/pasari, Mamifere.
Dinamica Pamantului
Programul se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 9 si 18 ani, ciclului gimnazial si liceal, subiectele introduse in discutie fiind corelate cu programa scolara din cadrul orelor de geografie. Programul are un nivel mediu de complexitate si cuprinde mai multe lectii pe parcursul carora se vor aborda subiecte privind dinamica planetei si a sistemului din care face parte (Sistemul Solar). Astfel, copiii vor cunoaste structura din care face parte Pamantul, miscarile si fenomenele la care este supusa planeta din afara sferei sale, vor cunoaste structura scoartei terestre si dinamica acesteia, ce inseamna vulcanism sau cutremure si unde este locul acestor fenomene; copiii vor afla cine guverneaza ridicarea muntilor, ce influente are atmosfera sau hidrosfera asupra geosferei si nu in ultimul rand, ce influenta are viata si in special omul asupra planetei. In final, se vor destainui valorile utilizarii eficiente a resurselor naturale, prin turism, copiii descoperind valoarea obiectivelor geo-turistice.
Structurarea lectiilor cuprinde proiectii, discutii/dezbateri, participarea la diverse experimente care sa demonstreze practic anumite aspecte teoretice ori pentru a putea fi testate sau reproduse diverse fenomene naturale.
Teme: Pamantul, corp cosmic: pozitia in Sistemul Solar, Relieful, fenomene deosebite: vulcanii si cutremurele de pamant, Atmosfera si dimanica acesteia, Hidrosfera si dinamica acesteia, Biosfera si dinamica acesteia, ”Roca vietii” – solul, Dezastrele naturale si factorul antropic, Resursele de substante minerale utile, Turismul si geologia.
Patrimoniul geologic - averea noastră
Programul se adreseaza copiilor din scoli gimnaziale si licee si cuprinde mai multe lectii pe parcursul carora se abordeaza subiecte privind valoarea fiecarui tip de „obiect” (roca, fosila, mineral, cristal) sau „obiectiv” (sit geologic) natural geologic. Programul incearca sa le formeze copiilor o logica prospectiva si analitica, pentru a putea judeca care sunt conexiunile dintre mediu (in special geologic) si lumea vie si pentru a intelege interdependenta dintre biodiversitate si geodiversitate. Se vor dezbate modalitati de utilizare eficienta a resurselor naturale prin turism, copiii descoperind cu această ocazie atat valoarea obiectivelor geo-turistice (prin vizionarea unor filme sau imagini), cat si marea bogatie naturala a tarii noastre. Copiii vor cunoaste adevarata valoare a unei fosile, a unui cristal, cum se formeaza acestea, ce ne pot dezvalui fosilele, ce comori ascunse mai are inca Romania si cum putem folosi mai bine ceea ce ne ofera Pamantul. Programul poate oferi si oportunitatea organizarii ca aplicatie fie a unei excursii, fie a unei tabere.
Teme: Ce este patrimniul geologic?, Repere naturale: munti, ape, biodiversitate, geodiversitate, Unde gasim ”Geo”?, Unde gasim cristale sau fosile?, Ce importanta au fosilele?, Frumusetea minerala si forta Pamantului, Parcuri nationale, rezervatii, monumente, Cum putem folosi patrimoniul geologic?
Programele educationale incep din 1 octombrie 2012 si
se desfasoara
pe tot parcursul anului scolar.
Taxa de participare: 14
lei/copil.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu