joi, 18 octombrie 2012

Acuarela ca mijloc de expresie



Arta plastica contemporana romaneasca


Lansare de carte


Teodor Visan


Editura Axis Libri, Galati


8 octombrie 2012


Album de artă dedicat pictorului Teodor Vişan

     La Editura Axis Libri a Bibliotecii Judetene V. A. Urechia a apărut un splendid album de artă dedicat pictorului şi graficianului gălăţean Teodor Vişan (lansat cu prilejul vernisajului expoziţiei Acuarela ca mijloc de expresie, Galariile de Artă Nicolae Mantu, 8 octombrie). 
    Este prima lucrarea de acest fel care apare sub egida acestei tinere edituri de sub conducerea domnului profesor Zanfir Ilie, care numai în trei ani de când a luat fiinţă a reuşit să tipărească peste 60 de volume de literatură artistică, ştiinţifică, tehnică şi politică. 
    Pentru artist înseamnă a treia apariţie, după cele tipărite cu ani în urmă de Euro Print şi de Editura Alma. 
    Albumul este de format 27x20 cm, are 200 de pagini şi cuprinde două substanţiale texte semnate de istoricii şi criticii de artă Valentin Ciucă şi Corneliu Stoica, cronologie, bibliografie, rezumate în limbile franceză, engleză şi germană, însoţite de 251 de imagini color după lucrări de grafică şi de pictură ale artistului.


Galati, strada Eroilor

    Textul domnului Valentin Ciucă, intitulat Teodor Vişan – natură şi cultură, este un eseu în care imaginea pictorului este conturată mai ales din perspectiva raportului acestuia cu Galaţiul, oraşul în care s-a născut (31 ianuarie 1943), trăieşte, activează şi creează. "Întâlnirile pictorului cu peisajul dunărean, scrie criticul de artă, cu specificul urbanităţii unui oraş unde se suprapun elemente diferite de cultură, civilizaţie, populaţia urbană multietnică, prezenţele insolite ale unor corăbieri şi, mai apoi, marinari de cursă lungă, cursul generos al Danubiului, oamenii şi orgoliul acestora de a locui într-un polis, au condus la configurarea unui fel de megalopolis prosper, seducător şi, desigur, pictural”. 
    Teodor Visan este unul dintre cei mai consecvenţi fii ai Galaţiului care, în opera sa, a imortalizat cu atâta dragoste şi pasiune imagini ale acestui oraş, peisajele sale citadine fiind cele dintâi care au atras atenţia publicului şi a criticilor de specialitate şi l-au impus pe artist între confraţii săi de generaţie. Valentin Ciucă face o analiză pertinentă a unor tablouri ale lui Vişan, îl asemuieşte pe autor cu "un arheolog inspirat, a cărui intuiţie află întotdeauna situl unde aşteaptă să fie descoperite comorile de lângă noi”, îi reliefează spontaneitatea în surprinderea ansamblurilor şi detaliilor relevante, a pitorescului, pe care însă nu-l exaltă, capacitatea de a reda culoarea locală, fervoarea cu care ştie să creeze atmosferă, osârdia cu care a făcut din plein-air "o religie a dialogului impresionist”. Nu ocoleşte nici portretistica, compoziţiile cu mai multe personaje, naturile statice.


Ofranda verii

   Celălalt text, Portret în cerneală, aparţinând lui Corneliu Stoica, este un studiu monografic scris de un bun cunoscător al vieţii, activităţii şi operei pictorului. Cine nu ştie prea multe despre Teodor Vişan, va descoperi în biografia acestuia o atracţie în adolescenţă şi tinereţe pentru atletism, paraşutism (vremuri nostalgice când Galaţiul avea un aeroport !), box (practicat în cadrul cluburilor Voinţa şi Constructorul), pentru ca la maturitate să-şi descopere pasiuni pentru arhivistică, astronomie, ilustraţie de carte. Creionat pe fundalul mişcării plastice gălăţene, portretul lui Teodor Vişan este întregit de activitatea sa expoziţională din ţară şi de peste hotare, de analiza operei sub toate aspectele ei: peisaj, portret, compoziţie, nud, natură statică, flori, genuri pe care le-a cultivat atât în pictura în ulei, acrilice, acuarelă, tempera, cât şi în grafică. 


Pauza pentru pozat.

    În privinţa celei din urmă aflăm că este chiar creatorul unui nou mod de imprimare a gravurilor, nu cu tuş sau cerneală tipografică, ci cu ajutorul prafului de cărbune. În analizele sale, Corneliu Stoica face uneori trimiteri şi citează aprecieri aparţinând şi altor critici de artă de notorietate care au scris despre creaţia artistului gălăţean: Marin Mihalache, Corneliu Antin, Cristina Angelescu, Virgil Mocanu. Iată, de pildă, acesta din urmă nota încă din 1989 în numărul din 10 august al revistei România literară: "Teodor Vişan este un interesant şi rafinat colorist, pasionat până la obsesie de peisaj, specie pe care o abordează în ipostaze citadine cu intenţia restituirii nostalgice, şi în cele naturale, caz în care mizează mai mult pe libertatea picturalităţii autonome”.
    Despre portretistul Teodor Vişan, Corneliu Stoica afirmă că are "darul special de care vorbea Matisse de a face portretul să semene, are acea forţă de pătrundere în psihologia personajelor, de a le sonda forumul lor lăuntric”, comentând tablourile care îi înfăţişează pe Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihai Eminescu, istoricul Paul Paltănea, scriitorul şi jurnalistul Ioan Sabin Petrulias, pictorii Ioan Simion Mărculescu, Emilia Dumitrescu, ca şi figuri ale unor oameni simpli, aflaţi în suferinţă, epuizaţi de muncă şi apăsaţi de nevoi şi de sărăcie.


Bosfor

    În finalul studiului său, Corneliu Stoica menţionează că Teodor Vişan, fiind un artist în viaţă, aflat în plenitudinea forţelor creatoare, opera sa nu este încheiată, este încă în curs de realizare, aşa că este normal "ca ea să se împlinească în anii care vin şi să înregistreze noi câştiguri, pe măsura experienţei acumulate şi a voinţei sale de a se impune în contextul plasticii contemporane”.
    Cele 251 de imagini color din album reproduc lucrări ale artistului din diferite etape de creaţie, aparţinând tuturor genurilor la care ne-am referit. Ele au fost realizate de artistul fotograf Ilie Stan. Lor li se adaugă alte 15 fotografii reprezentând momente din viaţa pictorului. 
    Traducerea rezumatelor în limbile franceză, engleză şi germană este făcută de Adela Drăgan, Constanţa Florescu Vişan şi Simona Kriegk.
    Finanţat de Primăria Municipiului Galaţi şi Consiliul Local, albumul de artă al pictorului Teodor Vişan este tipărit pe hârtie cretată în condiţii grafice excelente şi este o realizare cu totul deosebită a Editurii Axis Libri, care oferă unui public larg prilejul de a veni în contact cu creaţia artistului. Un adevărat muzeu Teodor Vişan în miniatură. El poate fi achiziţionat (100 lei) de la standul din cadrul Galeriilor de Artă Nicolae Mantu, Strada Domnească nr. 22.
   (Silvia Dumitru)
***excelenta prezentare preluata de pe galateni.net

La lansare, artistul a marturisit ca: "Am aşteptat atât de mult apariţia acestui album, încât acum nu pot decât să le mulţumesc tuturor celor ce au făcut posibilă publicarea lui şi, bineînţeles, să mă gândesc la următorul”, declararand că are în proiect încă două astfel de albume personale, unul  de acuarelă şi celălalt de grafică.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu