marți, 29 noiembrie 2016

Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critico-filosofice ale unui sceptic în acțiune




Lansare de carte


Claude Karnoouh


Muzeul de Artă Cluj - Napoca


8 decembrie 2016





Muzeul de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30
Invitaţi: Prof. Univ. Dr. Aurel Codoban
Prof. Univ. Dr. Michael Shafir
Moderator: Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca
Alexandria Publishing House, 2016
    La aproape un an de la ultima întâlnire cu prietenii și cititorii săi din Cluj, antropologul francez Claude Karnoouh vă provoacă, de această dată, la o dezbatere incomodă pe marginea unei genealogii a globalizării, cu prilejul lansării volumului de eseuri Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critic-filosofice ale unui sceptic în acțiune (apărut la Alexandria Publishing House în octombrie 2016).
    Claude Karnoouh s-a născut în martie 1940 la Paris, unde și-a finalizat și studiile superioare. În intervalul 1959 - 1965 a urmat studii de științe (fizică și chimie) la Sorbona, iar ulterior a realizat studii de științe umane (filosofie, antropologie socială, sociologie și lingvistică) la Universitatea Paris X Nanterre (1966 - 1969). Începând din anul 1970 este membru al Centrului Național de cercetare științifică (CNRS) și a predat, de asemenea, la Universitatea Paris X Nanterre, Sorbona, INALCO, Universitatea din Gand (Belgia), Charlostville (Virginia, SUA), Urbino (Italia), ELTE (Budapesta). În anul 1973 a întreprins mai multe anchete de etnografie și folclor în satul Breb din Maramureș. Claude Karnoouh a fost profesor invitat al Universității Babeș-Bolyai din Cluj (1991-2002), unde a susținut un curs despre aspecte ale modernității târzii în postcomunism, îmbinând diverse abordări (politice, culturale, economice). A publicat șase cărți și peste o suta de articole și eseuri de antropologie culturală și politică, filosofia culturii și filosofie politică.


   Volumul Pentru o genealogie a globalizării. Eseuri critico-filosofice ale unui sceptic în acțiune face parte din Colecția Gândește a Alexandria Publishing House și se bucură de o prefață semnată de Adrian-Paul Iliescu, profesor doctor la Facultatea de Filozofie (Bucureşti), şeful catedrei de Filosofie politică și morală. Tot la Alexandria Publishing House, în 2014, a mai apărut și volumul Raport asupra postcomunismului, volum prefațat de Prof. Univ. Dr. Aurel T. Codoban.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu