marți, 29 noiembrie 2016

Exponatului Lunii decembrie




Muzeul Județean Teleorman


Alexandria


1 - 31 decembrie 2016





    Muzeul Judeţean Teleorman, instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Teleorman, vă invită luni, 5 decembrie a.c., ora 11:00 la deschiderea Exponatului Lunii Decembrie.
    Pentru perioada 1-31 decembrie 2016, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect deosebit aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un Crucea unui pristolnic din bronz (1802).
    Crucea pe care o prezentăm este partea superioară a unui pristolnic confecţionat din bronz, prin turnare în tipar, în anul 1802, conform inscripţiei de pe spatele ei. A fost descoperită în zona fostului abator al oraşului Alexandria (marginea sudică a oraşului), zonă în care, până în anul 1869, s-a aflat o veche biserică de lemn ce deservea fostul sat Bâcâieni, sat intrat la 1834 în componenţa actualului oraş Alexandria.
    Acest model de cruce - cu trei braţe orizontale, cel de jos fiind pus oblic - dezvăluie provenienţa rusească a pristolnicului din care însă nu s-a păstrat şi postamentul, ce era realizat dintr-o plăcuţă tot de bronz şi purta incizată pe talpă o cruce încadrată de însemnele chirilice IC XC NI KA, iar în partea de sus numele mai multor sfinţi.
    Crucea are o lungime de 9,2 cm şi o lăţime de 5 cm, în timp ce baza măsura 4,5 x 3,8 cm, lucru cunoscut datorită faptului că în patrimoniul muzeului se păstrează un astfel de postament provenind de la alt pristolnic, faptul ce dovedeşte că aceste pristolnice erau produse de serie.
    Pe faţa crucii apare scena Răstignirii Mântuitorului, care este figurat în relief, având deasupra capului doi îngeri cu panglici în mâini, deasupra lor, chiar între aripi, fiind reprezentat chipul Mântuitorului.
   În lateralul crucii apar instrumentele de suferinţă ale lui Iisus, suliţa cu care I-a fost străpunsă coasta şi buretele cu oţet dat de un soldat roman.
Sub cruce este reprezentat simbolic craniul lui Adam.
    Lateralele braţului mijlociu al crucii sunt îmbogăţite cu două motive florale pătrate, de jur împrejurul lui apărând o serie de semicercuri cu punct în interior.
Pe spatele crucii apar incizate: o linie de contur, cinci chipuri stilizate, de două ori anul 1802, două cruci şi două X-uri.
     Pristolnicul este un sigiliu de lemn, piatră sau metal, în formă de cruce, cu o mare varietate de forme şi ornamente, care serveşte la imprimarea prescurilor cu semnul crucii încadrat de iniţialele rituale, chirilice, IC (Iisus) XC (Hristos) NI KA (Învinge/Învingător).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu