luni, 9 mai 2016

Conferintele de joi




Muzeul Municipiului Bucuresti


Andrei Razvan Voinea


19 mai 2016




    Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită la următoarea întâlnire din cadrul conferinţelor de joi cu drd. Andrei Răzvan Voinea, pentru prezentarea De la Sfântul Gheorghe la Sfântul Dumitru: Parcelări de locuințe-tip în București 1921 – 1948 (II), în data de 19 mai 2016, ora 19:00, la Palatul Suțu. Andrei Răzvan Voinea este doctorand la Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, București.
    După Primul Război Mondial, una dintre cele mai acute crize prin care trecea Bucureștiul era cea generată de lipsa locuințelor de calitate. Pe fondul triplării numărului populației în primele două decenii de după Marele Război, sarcina rezolvării acestei situații îi revenea Societății Comunale pentru Locuințe Eftine, instituție înființată încă de la 1910. Între 1921 și 1948, Societatea a continuat eforturile depuse anterior prin completarea parcelărilor Steaua, Raion și Drumul Sării și a început simultan construirea locuințelor-tip în noi parcelări precum Floreasca, Tei sau Grivița.
   Proiecte urbane complexe, prezente și astăzi în țesutul urban al capitalei, parcelările de locuințe-tip au reprezentat una dintre cele mai coerente strategii de a moderniza periferia orașului și de a oferi locuințe sănătoase, în special funcționarilor publici. Însă creșterea populației Bucureștiului, coroborată cu gândirea conservatoare a conducătorilor Societății au condus la rezultate sub așteptări, iar desființarea ei în 1948 părea legitimă pe fondul noii încercări de reconstrucție postbelică.
   Care au fost parcelările de locuințe-tip executate în această perioadă, care au fost primii locatari ai caselor și cum arată acestea astăzi? În ce măsură forma urbană și arhitecturală impusă de arhitecții și directorii Societății a corespuns nevoilor bucureștenilor? Cum au influențat legislația sau schimbările politice strategia de construire a locuințelor-tip?
    Vom căuta răspunsul acestor întrebări prin cercetarea documentelor din arhivă, a memoriilor personale ale locuitorilor actuali ai parcelări, prin fotografiile de arhivă și dialogul cu participanții la conferință.

Următoarele conferinţe de joi la Palatul Suțu:

26 mai 2016: Fraţii Minovici – pionierat medical şi univers spiritual cu Dr. Adrian Majuru
2 iunie 2016: Fotograful Willy Pragher cu Emanuel Bădescu
9 iunie 2016: Geografie mentală din București cu Dr. Cristian Ciobanu

Intrarea 7 lei. În preţ este inclusă vizitarea expoziţiilor organizate la Palatul Suţu.
În ultima zi de joi din lună, programul de vizitare se va prelungi până la ora 21:00.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu