luni, 9 mai 2016

Kuchi-e. Stampe japoneze din perioada Meiji




Muzeul de Arta Arad


12 mai - 5 iunie 2016





   Expoziţia aduce în prim-plan chipul femeii, al frumoasei şi fermecătoarei japoneze, din preajma anului 1900. Femeia frumoasă (bijin - lb. japoneză) este integrată în diverse compoziţii cu teme istorice sau inspirate din viaţa oamenilor epocii Meiji.
    Organizarea acestei expoziţii face parte dintr-un demers mai amplu, care se manifestă astăzi în întreaga lume, de recuperare şi revalorizare a stampelor japoneze de la sfârşitul epocii Meiji (1868-1912). Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu acest gen de artă, termenul de kuchi-e defineşte un tip de xilogravură japoneză policromă, produsă, cu aproximaţie, în ultimele două decenii ale perioadei Meiji (c. 1890-1912).
    În expoziţie vor putea fi admirate opere semnate de Kaburaki Kiyokata, Mizuno Toshikata, Takeuchi Keishū, Watanabe Seitei sau Kajita Hanko, cei mai renumiţi artişti japonezi, de la sfârşitul perioadei Meiji.
   Stampele expuse la Muzeul de Artă din Arad provin din trei colecţii de artă japoneză, situate în trei ţări, Germania, România şi Japonia. Cele mai multe exemplare fac parte din colecţia de artă extrem orientală Adrian Ciceu (Berlin, Germania), iar restul din colecţiile Ioan Paul Colta (Arad, România) şi Ioan-Liviu Orleţchi (Tokyo, Japonia).
Curator: Ioan Colta (Complexul Muzeal Arad)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu