joi, 10 martie 2016

Pe simezele gorjene




Muzeul Judetean Gorj Alexandru Stefulescu, Targu Jiu


Iosif Keber


9 martie 2016






    Pictorul Iosif Keber (n. 10 iulie 1897-d. 19 aprilie 1989), care a trăit, a creat şi s-a stins din viaţă la Târgu Jiu, a fost recunoscut (în 1937) de sculptorul Constantin Brâncuşi ca reformator al picturii neobizantine din estul Europei, după cum Puvis de Chavanes a fost reformatorul aceleiaşi arte în vestul Europei.
    A creat câteva sute de tablouri ale artei de şevalet (mai ales portrete şi peisaje), peste o mie de desene (în creion, peniţă, cărbune...), peste 4000mp de pictură monumentală în bisericile ortodoxe din ţară şi icoanele pentru acestea, precum şi o suită de icoane pentru casele credincioşilor, încadrându-se între marii artişti plastici ai sec.XX.
    Elev al lui Costin Petrescu de la Şcoala Naţională de Arte Frumoase, Iosif Keber a cunoscut tainele picturii în frescă şi a folosit această manieră în bisericile: Spirea Veche, Sfântul Ioan, Popa Chiţu şi Sfânta Elefterie din Bucureşti, Biserica Sf. Nicolae, Biserica Eroilor şi Catedrala din Târgu Jiu, Biserica din Săcelu-Gorj, din Afumaţi-Ilfov, Radu Negru-Brăila, din Vâlcele-Constanţa, Catedralele din Rădăuţi şi Sibiu, Schitul Darvary.
    A realizat pictura în ulei a multor biserici şi din ţară, de-a lungul a 70 de ani de creaţie. Este autorul icoanelor pentru tâmpla Bisericii Române din Berlin şi al celor 43 de icoane ale catapetesmei Bisericii Române din Ierusalim. Iosif Keber este şi autorul ilustraţiilor Evangheliei ce a fost tipărită de Patriarhia Română(1964).
    Este un artist de nebănuită şi reală complexitate în pictura monumentală, în gravură, desen, peisaj, portret, natură statică. În pictura laică, talentul artistului se evidenţiază mai ales în direcţia peisajului şi a naturii statice. Îndeosebi peisajele de iarna oferă privirii o fluenţă cromatică a unor treceri discrete de lumină, dintre zori şi plină zi sau dintre zi şi amurg, dificil de ghicit pragul, lăsând o impresie de nostalgie şi de lirism.
***
Muzeul Judetean Gorj "Alexandru Stefulescu"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu