miercuri, 6 mai 2015

Giuvaieruri regăsite






Un miniaturist


Anastasie Crimca (cca 1560 - 1629)






Petrecere.


     Va asteptam la Libraria Bizantina joi, 14 mai, incepand cu ora 19:00, la vernisajul expozitiei de reproduceri de miniaturi Giuvaieruri regasite - Anastasie Crimca, dascal al miniaturii la manastirea Dragomirna, sec. al XVII-lea.
     Anastasie Crimca a fost un vizionar, un spirit care a depasit granitele timpului sau. Ctitor, episcop, mitropolit, caligraf, s-a asezat pe sine in slujba sfintilor parinti, asa cum ni-l infatiseaza autoportretele sale, realizate in perspectiva simbolica.
     Scoala de caligrafi miniaturisti pe care marele carturar a creat-o la manastirea Dragomirna in zorii secolului al XVII-lea ne este readusa in atentie prin grija si truda maicilor din acest binecuvantat lacas. Este vorba despre un numar de 40 reproduceri dupa miniaturi originale din cartile de cult aflate in patrimoniul manastirii: scene si portrete biblice, frontispicii si initiale inflorate, precum si o parte dintre autoportrete lucrate de mitropolit.
     In contextul actual, in care lipsa de repere ferme se face tot mai clar simtita, este un confort spiritual sa constati faptul ca preocupari si forme artistice verificate de timp isi dovedesc actualitatea.
     Va invitam sa va oferiti un ragaz vizual de inalta calitate, admirand volutele sinuoase ale unui mod de gandire pentru care timpul nu era o necesitate stringenta, asa cum a devenit el azi.
   Expozitia va fi deschisa celor interesati intre 14 mai si 14 iunie.
***Libraria Bizantina

***Mai multe despre Anastasie puteți afla și de aici:  Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu