luni, 23 februarie 2015

Duminica Ortodoxiei




Biserica Icoanei, Bucuresti


28 februarie - 1 martie 2015





     În fiecare an, prima duminică din Postul Mare se numește Duminica Ortodoxiei. Această sărbătoare a fost stabilită în anul 843, când prima duminică din Postul Mare a căzut în data de 11 martie. Atunci s-a sărbătorit victoria Credinței Ortodoxe asupra tuturor ereziilor care au tulburat viața Bisericii, multe sute de ani.
     Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul s-au arătat de la început făcătoare de minuni, mai ales vindecări de boli si izbăviri de grele cumpene și primejdii. Bătrânii satelor, călugării și, în ultimii ani, călugărițele din partea locului, mărturisesc că aici veneau tot felul de bolnavi din împrejurimi și din alte regiuni ale țării și, după rugăciuni făcute la moaștele Sfântului Grigorie, se vindecau de suferințele lor. Una din cele mai mari minuni săvârșite de Cuviosul Grigorie este faptul că, prin rugăciunile lui, sute de ani Mânăstirea Bistrița Olteana a fost cruțată de pustiire, de foc, de dărâmare, de tot felul de primejdii. Atât ea, cat si viețuitorii acestui sfânt lăcaș au fost păziți de marile nenorociri care au bântuit peste alte mânăstiri.

Joi 26 februarie 2015

† 13.00 - Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mânăstirea Bistrița Olteana vor fi aduse pentru prima data in București la solicitarea a mii de credincioși si vor fi depuse la Biserica Icoanei. Accesul publicului pentru închinare fiind permis începând cu ora 14.00.
Racla cu Sfintele Moaște va fi depusă în baldachinul aflat la Biserica Icoanei până în data de 2 martie.

Vineri, 27 februarie 2015

† Începând cu ora 7 – închinare la Sfintele Moaște la Biserica Icoanei până la ultimul credincios

Sâmbătă 28 februarie 2015

† Începând cu ora 7 – închinare la Sfintele Moaște la Biserica Icoanei până la ultimul credincios
† 17.00 - 18.30 Vecernia în Biserica Icoanei, săvârșită de către delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
† 18.30 - 19.30 Procesiunea „Lumina Ortodoxiei”. Se pleacă cu lumânări aprinse, din curtea Bisericii Icoanei spre Parcul Grădina Icoanei. Pelerinaj în jurul Parcului. † 19.30 - 20.30 Citirea unei rugăciuni și interpretarea unor cântări bisericești de către corala Bisericii Icoanei. Alocuțiuni despre Lumina Ortodoxiei, cuvântări bisericești (pe scena amenajată în interiorul Parcului Icoanei).
† 20.30 - 20.45 Întoarcerea celor prezenți în curtea Bisericii Icoanei.

Duminică 1 Martie 2015

† Începând cu ora 7*** – închinare la Sfintele Moaște la Biserica Icoanei până la ultimul credincios
*** Pe perioada Sfintei Liturghii (în intervalul 10.00 – 12.00) se oprește închinarea la Sfintele Moaște
† 10.00 – 12.00 Sfânta Liturghie în Biserica Icoanei sau pe un podium amenajat în fața Bisericii, săvârșită de către Înaltul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române.
† 12.00 – 13.30 Deplasarea credincioșilor spre Parcul Grădina Icoanei unde se vor uni cu credincioșii tuturor parohiilor care participă la procesiune.
† 13.30 – 14.15 Pelerinajul Icoana-fereastră spre Dumnezeu se va desfășura în jurul parcului Grădina Icoanei. Se înconjoară Parcul Icoanei ca și la procesiunea din seara precedentă, cu opriri și rostiri de ectenii.
† 14.15 – 15.00 Slujbă de sfințire a icoanelor purtate de credincioși, săvârșită de către delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
- Rostirea Mărturisirii de Credință (Crezul); Cuvânt de folos rostit de către delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
† 15.00- 15.15 Revenirea credincioșilor în curtea Bisericii Icoanei și încheierea manifestării.

Luni 2 martie 2015

Începând cu ora 7 – închinare la Sfintele Moaște până la ultimul credincios, urmând ca marți, 3 martie 2015, la prima oră Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul să fie înapoiate Mânăstirii Bistrița Olteana.



   În speranța ca acest pelerinaj creștin va fi primit de Dumneavoastră cu bucurie în suflet și cu evlavie duhovnicesc, vă așteptăm la Biserica Icoanei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu