joi, 8 mai 2014

Pe simezele clujene




Arta plastica contemporana romaneasca


Todor Tamas


Galeria Quadro, Cluj-Napoca


8 - 30 mai 2014




   Todor Tamás (1989) face parte dintr-o tânără generație de artiști care se întoarce cu multă dezinvoltură la pictură, percepută nu doar în cadrul propriei discipline, ci și ca teren de convertire a efemerei vizualități care ne înconjoară.
   Astfel, în picturile sale, care emană prospețime, elementele unei culturi vizuale copleșitoare – a străzii și a lumii virtuale deopotrivă – sunt aduse în domeniul "grand art”-ului și se leagă de tradiția picturii. Surprinzătoare este întâlnirea dintre imaginile încărcate – care utilizează pe deplin instrumentele „grele” ale picturii (făcând ca aceste pânze să fie descendente ale picturii lui Goya și a suprarealiștilor) – cu degajata raportare la viață a unui ștrengar.
   Titlurile lucrărilor localizează "terenul de joc” al lui Todor Tamás în cartier, în spatele curții, în preajma locului de bătut covoare. Localizarea este și temporală, trimițând poate spre locurile copilăriei, însă nu e vorba despre o evocare nostalgică și nici despre tematizarea memoriei: aceste locuri familiare devin peisaje selenare în care trimiterea la viață se face în lipsa ei sau prin prezența unor ființe de neidentificat.
   Putem aplica sintagma "de neidentificat” și procedeelor picturale ale lui Todor Tamás, care operează între figurativ și abstract, între iluzia perspectivei și suprafața pânzei, între imagine și narațiune. Tocmai în intervalul lor de neidentificat, pictura sa îşi găsește teren de joc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu