marți, 18 martie 2014

Dincolo




Arta plastica contemporana romaneasca


Gheorghe Mosorescu


Galeriile de Arta Gheorghe Naum, Braila


20 martie 2014





   Muzeul Brăilei vă invită joi, 20 martie, ora 17.00, în spaţiul Galeriei Gheorghe Naum din Piaţa Traian nr. 3 (intrarea prin Calea Galaţi), la vernisajul expoziţiei de pictură Dincolo, semnata de Gheorghe Mosorescu.
  A paisprezecea expoziţie personală, Dincolo marchează un moment al deplinei maturităţi, având toate datele pentru a deveni un reper esenţial în definirea poeticii lui Gheorghe Mosorescu.   Dincolo sintetizează cele mai importante etape din activitatea de până acum a artistului (pictura de peisaj, interesul pentru miniatură şi pentru delicate efecte de trompe l‘oeil, jocul savant cu planuri şi suprafeţe din proiectele de scenografie), oferind, totodată, un prim bilanţ al preocupărilor sale recente, din ce în ce mai decis orientate către cercetarea "mecanicii interioare” a imaginii. Cu deosebire, lucrările din urmă explorează tensiunea dintre efectul iluzionist – ori de o plauzibilă tridimensionalitate – al reprezentării şi bidimensionalitatea pânzei pictate. 
   Consecvenţa cu care Gheorghe Mosorescu abordează acest paradox constitutiv al tabloului tradiţional echivalează aici cu o punere în discuţie a imaginii ca atare şi a virtuţilor sale reprezentaţionale, căreia experienţa sa de artist scenograf, deprins să gândească spaţiul în termeni metaforici, îi aduce un plus de subtilitate.
   Asemenea tuturor demersurilor centrate pe probleme de retorică vizuală, expoziţia domnului Mosorescu conţine o discretă invitaţie la a medita asupra straturilor de semnificaţie aflate dincolo de suprafaţa lucrurilor.
  Gheorghe Mosorescu este cunoscut publicului brăilean atât datorită decorurilor pe care le realizează pentru Teatrul Maria Filotti de mai bine de trei decenii, cât şi datorită unei susţinute activităţi de animator cultural, desfăşurată în calitate de preşedinte al filialei locale a Uniunii Artiştilor Plastici.
(Text: Alina-Ruxandra Mircea, muzeograf)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu