marți, 18 martie 2014

A venit primavara - plantele vernale




Muzeul Brailei


Braila


martie - aprilie 2014




   În perioada martie-aprilie 2014, la Muzeul Brăilei - Ştiinţele Naturii din Parcul Monument, este deschisă publicului foto-expoziţia intitulată A venit primăvara: Plantele vernale.
   Scopul acestei foto-expoziţii este închinat, aşadar, cunoaşterii plantelor vernale. Sunt prezentate o serie de plante, unele cunoscute altele mai puțin cunoscute de către publicul amator. În descrierea acestora, pe lângă încadrarea sistematică a fiecărei plante în parte, se mai fac referiri la perioada înfloririi, ecologia speciei, răspândirea sa în lume cât și alte particularități specifice fiecărei specii de plante. 
   Vizitatorii vor descoperi faptul că, pe lângă gingășia și frumusețea lor, aceste plante ascund în cămările lor bogății nebănuite: nutrienţi, minerale şi multe alte substanțe esenţiale pentru supravieţuirea lor. Tocmai de aceea, încă din cele mai vechi timpuri oamenii au utilizat anumite plante din flora spontană atât în scop terapeutic, cât și culinar.
   Primăvara timpurie începe odată cu topirea zăpezii, fiind semnalată de activitatea plantelor cu ciclu biologic scurt. După lunile lungi de iarnă, natura se trezește la viață: florile încep să înflorească, pomii și arbuștii încep să înmugurească iar vietățile se trezesc din somnul hibernal.
Între primele plante cu flori care ies de sub pătura de zăpadă abia topită de căldura soarelui de primăvară, se numără ghioceilul (Galanthus nivalis) și ghioceii bogați (Leucojum vernum), care își deschid nerăbdători gingașele cupe. Asemeni lor și brândușele de primăvară (Crocus sp.), apoi viorelele (Scila bifolia), primulele sau ciuboțica-cucului (Primula elatior), anemonele (Anemone nemorosa), dedițeii (Anemone hepatica), brebeneii sau laptele-cucului (Corydalis marschaliana) se grăbesc să își deschidă cupele multicolore ale florilor.
   În luminișuri nu prea umede abia înflorește ceapa-ciorii (Gagea pratensis), mierea-ursului sau plămânărița (Pulmonaria officialis), o altă plantă întâlnită frecvent în pădurea încă neînverzită.   
  Treptat, ramurile copacilor se încarcă cu flori parfumate și muguri, iar locul plantelor erbacee este luat acum de plantele iubitoare de umbră. Plantele cu flori sunt acum din ce în ce mai puține, popâvnicul-iepuresc (Asarum europaeum) și rodul pământului (Arum maculatum) bucurându-se de binefăcătoarea umbră a copacilor. Ultimul farmec al pădurii în primăvară e acel al lăcrămioarelor (Convallaria majalis), care stau una lângă alta printre trunchiurile arborilor tineri. Cu această apariție se încheie veselia primelor zile cu soare în pădure. De acum înainte domnește umbra răcoroasă care nu lasă decât mici ferestre soarelui prin care poate străbate până la sol, acolo unde se ascund acum plantele mărunte, gingașe. Mediul răcoros și umed este prielnic și ciupercilor, mușchilor și lichenilor, plante inferioare care nu au nevoie de prea multă lumină pentru a se dezvolta.
   Pe la începutul lunii aprilie, prin poieni, la marginea pădurii sau pe marginea drumurilor își fac apariția tot felul de plante, aparent banale, mai mult sau mai puțin cunoscute, multe dintre ele, însă, cu proprietăți tămăduitoare miraculoase. Dintre acestea, păpădia (Taraxacum officinale), urzica (Lamium maculatum), măcrișul iepurelui (Oxalis acetosella), leurda (Allium ursinum), untișorul (Ficaria ranunculoides), saschiul (Vinca minor) sau părăluțele (Belis perenis) sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute. Toate aceste plante sunt acum ”înarmate” cu maxim de energie, în rădăcinile, tulpinile și frunzele lor fiind condensată o adevărată explozie de minerale și substanțe nutritive care așteaptă să fie exploatate și transformate apoi în formă și culoare.
Toate anotimpurile sunt frumoase, însă, primavara are farmecul ei, este specială, are în aer un fel de sărbătoare care crește de la o zi la alta. Este cu adevărat anotimpul învierii!
Vă așteptăm cu drag!
(Text: dr. Nicolae Onea, cercetător)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu