marți, 18 martie 2014

File din istoria calculatorului




Muzeul National Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida


Bucuresti


19 martie - 2 aprilie 2014





   Muzeul National Tehnic prof. ing. Dimitrie Leonida va deschide, incapand cu data de 19 martie 2014, miniexpozitia File din istoria calculatorului.
  Primul sistem de calcul al omului primitiv l-a reprezentat folosirea celor 10 degete de la mâini. Folosirea celor 10 degete este cauza pentru care omenirea a adoptat şi folosit sistemul zecimal până în zilele noastre .
   Ideea unei maşini de calcul zecimale este foarte veche. Acest tip de maşină avea un principiu foarte simplu: pe o ramă din lemn erau fixate mai multe sfori iar pe fiecare dintre ele erau înşirate câte 10 pietricele (calculi), câte o sfoară pentru fiecare ordin de mărime (unităţi , zeci, sute, etc.), operaţiunea de manipulare a acestor calculi numindu-se calculare. Un astfel de tip de „calculator” se foloseşte şi în prezent şi se numeşte abac.
   În cadrul miniexpoziţiei vor fi expuse Abac-ul, Maşina de calcul manuală tip BRUNS VIGA, Maşina de calcul cu cartele perforate IBM, Calculatorul CORAL dar şi "pascalina” sau Aritmometrul Pascal.
   Inventată în anul 1642 de matematicianul, fizicianul şi scriitorul francez Blaise Pascal (1623 – 1662) maşină de calcul mecanică – aritmometrul lui Pascal sau pascalina este o cutie cu clape şi ferestre. Pe clape sunt înscrise numerele care introduc valorile în maşina de calcul iar maşina funcţionează cu pinioane,câte un pinion cu câte 10 dinţi, pentru fiecare ordin de mărime (unităţi, zeci, sute, etc.).
   De asemenea Rigla de calcul tip TEHNIC GUSS şi Rigla de calcul pentru măsurarea debitului din cadrul miniexpoziţiei reprezintă o altă abordare a posibilităţii de efectuare de calcule rapide cu numere mari.
   Realizarea riglei de calcul a fost posibilă după inventarea logaritmilor de către John Napier (1550 – 1617) şi mai apoi simplificărilor aduse acestora de Henry Briggs (1556 – 1630). Denumirea de "riglă de calcul” a fost propusă de Edmund Gunter (1581 – 1626), în 1624. Forma actuală a riglei de calcul a fost consacrată în 1630 de William Outghtred (1574 – 1660), sub forma a două rigle care alunecau una faţă de cealaltă, eliminându–se utilizarea compasului pentru efectuarea de înmulţiri şi împărţiri, aşa cum se folosea iniţial acest mijloc de calcul.
   Miniexpoziţia va putea fi vizitată de miercuri până duminică, în perioada 19 martie – 2 aprilie 2014, în Sala de expoziţii temporare a Muzeului Naţional Tehnic din str. Candiano Popescu nr. 2, sect. 4, Bucureşti.

3 comentarii:

  1. Țineți partea! Ați luat de pe Facebook, dar nu v-ați uitat și pe site-ul muzeului. Mai greșește omul!

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand, va multumesc pentru atentie si comentariu. Intr-adevar, mai greseste omul. Cand fluxul informational este atat de bogat timpul este factorul cel mai petios. Nu puteam banui ca postarea muzeului de pe FB are si date eronate. Cand am vreun dubiu incerc sa ma documentez mai bine. Eu sunt bucuros cand si pe aceasta cale, a FB, gasesc informatii pe care le pot transmite mai departe cititorilor, care la randul lor, pot cauta alte date, mai in detaliu. Daca ii intereseaza acest lucru. Nu am inteles despre ce e vorba cu "tineti partea". Eu chiar ma straduiesc sa fiu cat mai neutru si echidistant. Inca o data multumiri pentru semnalare - corectura s-a si executat. Eu doresc ca aceste postari sa ramana ca un fel de arhiva informationala. Am observat ca in multe cazuri manifestarile, evenimentele, etc nu se mai regasesc in arhivele de pe site-urile institutiilor in cauza. Cu drag, de la Dragos.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A fost o glumă Nu este nimic mai mult decât scrie. Am crezut că v-ați uitat doar pe Facebook. Ulterior am văzut că poza este de pe site..
      Orice promovare a Muzeului este un punct în favoarea acestuia.Sper ca la un moment dat să devină la fel de frecventat ca Mall-ul. De toată lumea: copilași, elevi, studenți, pensionari, părinți, profesori.
      Cu toată stima,

      Ștergere