luni, 30 septembrie 2013

Sunt oameni care sfințesc locul...




Festivalul Toamna barocă la Avrig


Reședința de vară Brukenthal, Avrig


ediția a V-a, 5 octombrie 2013





  Ideea despre Toamna baroca la Avrig mi-a venit jucandu-ma de-a povestile cu cititorii mici si mari ai bibliotecii si de aceea conceptul festivalului apartine Bibliotecii Avrig.
  Am copilarit in gradinile Castelului Brukenthal cunoscand astfel fiecare coltisor si m-am intristat vazandu-le tot mai pustii si tot mai saracite de arbori, flori, arbusti si ... oameni.
  M-am gandit ca un astfel de loc nu trebuie sa moara si ca ar trebui sa-i redam viata, frumusetea de odinioara, prietenii si... o poveste frumoasa.
 Asa s-a nascut Toamna baroca.
  Plecand de la acel "odinioara” si coroborandu-l cu "astazi” am gandit festivalul ca fiind o zi (pentru inceput, poate va creste in timp) petrecuta ca invitat la un domeniu nobiliar.
  Fiecare isi traieste aici povestea acelei zile in felul sau / si dupa imaginatia mai mult sau mai putin bogata. 
  Fiecare poate fi personaj de poveste sau doar spectator contemporan al unei intamplari din alt timp intr-un loc cu un farmec aparte.
  Aici, in povestea noastra cu Toamna baroca invitatii au parte de acea "leneveala culta” a zilelor frumoase de sarbatoare autumnala la o curte nobiliara in care se intalnesc cu artele plastice, cu muzica, poezia, dansul, in care caii frumosi isi arata valoarea jokeului sau a dresorului, in care mesterii in manuirea armelor ca si acei artizani ai focurilor atat de apreciati isi arata maiestria umpland ziua cu arta lor si mai ales in care poti visa plimbandu-te pe aleile celor 12 ha de parc. 
  Prima poveste baroca a inceput in octombrie 2009 cand gradinile Resedintei de vara a Baronului Samuel von Brukenthal au fost invadate de veselie: muzica, dansul, costumele, teatrul, caii si trasurile, flori si obiecte de arta s-au revarsat pe alei intr-o abundenta pe care domeniul n-o mai cunoscuse de multi ani.
  Pentru ca nimeni din afara noastra a organizatorilor nu stia la ce sa se astepte fiecare moment al zilei era o surpriza, iar invitatii traiau la maxim savurand cu placere fiecare din spectacolele oferite.
  Si de atunci povestea continua in fiecare toamna. Concerte de muzica baroca, spectacol cu foc, spectacol ecvestru, dans clasic si baroc, arta plastica, poezie, atunci cand bugetul a permis programul a fost mai bogat avand si solisti in parc, spadasini, subrete, scenete de teatru. 
  Placerea de a purta un costum baroc pe parcursul unei zile intregi iti da psibilitatea sa fii spectator la momentele pregatite de organizatori dar si personaj in povestea evenimentului, sa evadezi intr-un alt timp in care sa-ti joci propriul rol asa cum simti tu. 
  Incununarea unei astfel de zile nu poate fi facuta decat de nelipsitul bal la castel, inceput pe ritmuri de menuet, cu reverente si fluturari elegate de evantai si "adus la zi” spre dimineata cu ritmuri contemporane, balul este momentul de maxima magie a povestii baroce.
  Spre zorii zilei vraja dispare, timpul menuetelor si al perucilor pudrate se estompeaza in ceata zilelor de toamna din lunca Oltului. Se incheie o poveste pentru a incepe visul urmatoarei Toamne baroce la Avrig. 
***Grancea Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu