luni, 30 septembrie 2013

Pe simezele clujene: Nopțile muzeului




Arta plastică contemporană românească 


Muzeul de Arta Cluj-Napoca


ediția a III-a, 3 octombrie - 3 noiembrie 2013





   Expoziţia face parte din programul Parti-pris în cadrul căruia personalităţi ale lumii culturale sunt invitate să propună expoziţii cu lucrări din patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, componenta de cercetare, critică a programului fiind una esenţială.
  A treia ediţie a programului îl are ca invitat pe reputatul critic de teatru George Banu care a realizat o selecţie de lucrări cu subiect nocturn sub titlul Nopţile muzeului. 
  "Aceste ‹‹nopţi›› provin din rezervele muzeului, din acea parte obscură a sa, la care, rareori, puţini au acces. Oare ‹‹rezerva›› nu e echivalentul nopţii ?” scrie George Banu în catalogul expoziţiei.   Vor fi expuse lucrări de pictură şi grafică, unele pentru prima dată, avându-i autori pe Corneliu Baba, Pericle Capidan, Aurel Ciupe, Marcel Chirnoagă, Alexandru Cristea, Ion Dumitriu, Dan Erceanu, Octav Grigorescu, Feszt László, Gheorghe Leolea, Puia-Hortensia Masichievici, Giovanni Paolo Panini, Ioan Augustin Pop, Ion State, Nicolae Tonitza. În expoziţie se va proiecta o selecţie din serialul Noaptea, un film în şase episoade realizat pentru TVR de George Banu şi Dominic Dembinski.
  George Banu (n. 1943) este profesor de clasă excepţională la Sorbonne Nouvelle-Paris 3, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Între anii 1990-2001 a fost directorul artistic al Academiei Experimentale a Teatrelor iar între anii 1994-2001 a fost preşedintele Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Este preşedinte al Prix de l'Europe pour le Théâtre şi secretar general al Union des Théâtres de l'Europe. În anii 1981, 1983, 1989 a fost distins în Franţa cu premiul pentru cea mai bună carte de teatru. Este Chevalier des Arts et des Lettres şi Commandeur de l'Ordre National du Mérite, Comandor al Ordinului Serviciu credincios- România. A primit premiul de excelenţă al UNITER şi premiul Prometeu, alături de multe alte distincţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu