Prezente romanesti peste hotare
Ion Muresan: Speranta
Bruxelles, Belgia
26 septembrie - 26 octombrie 2013
Cu ocazia celei de a treia ediţii a proiectului Transpoesie, Institutul Cultural Roman Bruxelles readuce poezia românească în mijloacele de transport în comun din Bruxelles.
Poezia Speranţa a lui Ion Mureşan va putea fi citită în română, franceză şi neerlandeză de călătorii belgieni sau străini în reţeaua de transport public din Bruxelles. Participarea ICR Bruxelles la acest proiect este constantă, reuşind să asigure o vizibilitate importantă creaţiilor poetice româneşti.
Proiectul Transpoesie, organizat de EUNIC Bruxelles (Reţeaua Europeană a Institutelor Culturale Naţionale din Bruxelles) cu sprijinul tuturor institutele membre, al STIB şi al Casei Internaţionale a Literaturii Passa Porta, reuneşte anul acesta poezii din 25 de ţări, pe care publicul din Bruxelles va avea ocazia să le citească în mijloacele de transport în comun sau să le asculte în serile de poezie organizate cu ocazia evenimentului. În fiecare an, tema poeziilor coincide celei alese de instituţiile europene, anul acesta tema fiind "cetăţenia activă”.
Festivalul începe pe 26 septembrie, cu ocazia Zilei europene a limbilor, şi sărbătoreşte multiculturalismul şi multilingvismul european, vizând să crească receptivitatea publicului local şi străin pentru poezie, cultură şi limbi străine, şi să pună accentul pe rolul fundamental al traducătorilor. Poeziile vor fi prezentate călătorilor atât în limba originală, cât şi în traducerile franceză şi neerlandeză.
Transpoesie este o experienţă care permite călătorilor să descopere creaţiile artiştilor internaţionali şi să îşi transforme cotidianul într-o sursă de inspiraţie.
Din 26 septembrie până pe 26 octombrie, poemele vor fi expuse în Galeria Anspach.
Pe 26 septembrie la sediul Passa Porta si pe 17 octombrie la Institutul Balassi, vor fi organizate seri literare şi lecturi de poezie în prezenţa poeţilor din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Franţa, Insulele Feroe, Lituania, Olanda, Polonia, Slovenia, Ungaria.
Partenerii proiectului sunt STIB, Loteria Naţională, Libris-Agora şi Galeria Anspach.
Pentru mai multe detalii despre programul Transpoesie şi poemele expoziţiei din Galeria Anspach, vizitaţi pagina web http://www.transpoesie.eu/, http://www.eunic-brussels.eu sau www.passaporta.be .
Speranţa
E rău. Şi doar speranţa că mâine va fi şi mai rău ne ţine-n viaţă.
Însă noi, sperăm cu o aşa putere
încât deodată mâine e azi şi este foarte rău.
Şi deodată mâine e ieri şi este foarte rău.
Şi acum e bine, căci e foarte rău,
iar răul s-a stabilizat la cota supremă.
Mai rău nu poate fi nici în trecut.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu