vineri, 6 septembrie 2013

Asociatia 6 Dorobanti




Festivalul de Reconstituire Istorica: 


In Numele Trandafirului


Rasnov


7 - 8 septembrie 2013





   Asociaţia 6 Dorobanţi a fost invitată să participe la o acţiune organizată în parteneriat de M.Ap. N. şi Primăria Râşnov în zilele de 7 – 8 septembrie 2013, la care va participa Batalionul 21 vânători de munte din Predeal. 
   Militarii acestei unităţi, care au participat şi la misiunile din Afganistan, urmează să facă demonstraţii şi prezentări în Cetatea Râşnov şi la Cheile Râşnoavei. Asociaţia noastră a fost solicitată să se alăture vânătorilor de munte şi să constituie componenta istorică a acestei manifestări. 
  Având în vedere că Asociaţia 6 Dorobanţi nu abordează arma vânătorilor de munte, prestaţia noastră fiind mai mult legată de secolul al XIX-lea, cu o mică prelungire până la Războiul cel Mare, am decis să participăm la această manifestare cu reconstituirea unui post de dorobanţi de la graniţa cu Austro-Ungaria, din zona muntoasă (1873-1890), dat fiind că dorobanţii din judeţele de munte au îndeplinit şi misiuni de pază a frontierelor şi de infanterie montană, până la apariţia trupelor specializate, la începutul secolului al XX-lea: prima unitate de grăniceri s-a înfiinţat în 1904 iar prima unitate de VM, în 1916.
   Deşi manifestarea se desfăşoară sub egida Festivalului de Istorie Militară Numele Trandafirului, nu va mai fi vorba de o nouă ediţie a acestuia, aşa cum s-a desfăşurat el în anii precedenţi, ci de o manifestare separată, care va avea şi o componentă istorico-militară. Din păcate, din lipsă de timp şi din cauza resurselor financiare limitate, Asociaţia 6 Dorobanţi va fi singurul grup de reenactment participant la acţiune. 
   Detaşamentul Asociaţiei va fi compus din 13 oameni, echipaţi în uniforme de epocă: 2 ofiţeri, 6 dorobanţi, 3 artilerişti, 1 călăraş şi 1 subofiţer veteran.
   Deschiderea manifestării va avea loc sâmbătă 7 septembrie 2013, ora 10.00, pe platoul din curtea Cetăţii Râşnov, unde va fi amplastă tabăra militară. Publicul va putea vizita tabăra şi asista la demonstraţii până la ora 18.00. Sâmbătă seara, la ora 18.30 la Cinematograful Amza Pellea din Râşnov vor avea loc prezentări ale tradiţiilor vânătorilor de munte în armata română, ale participării VM la misiunile internaţionale etc.
   Duminică 8 septembrie 2013, după un scurt ceremonial la mormântul unui militar originar din Râşnov, căzut la datorie în misiunea din Afganistan, programul va fi reluat în Cetate, tot de la ora 10.00 dar, în paralel, militarii VM vor face demonstraţii la Cheile Râşnoavei. Manifestarea se va încheia în jurul orei 14.00.
  Detalii privind manifestarea se pot vedea aici: http://www.mytex.ro/prima-pagina/eveniment-la-festivalul-de-reconstituire-istori ca-vanatorii-de-munte-se-vor-antrena-live-la-rasnov_363488.php

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu