Muzeul Național al Țăranului Român
Lansare de carte, Expoziție foto
Dan Gheorghe, Octavian Balea
Clubul Țaranului, București
18 aprilie 2013
Editura epublio vă invită joi, 18 aprilie 2013, ora 18:30, la Clubul Țăranului (Muzeul Țăranului Român, Şoseaua Kiseleff 3, Sector 1, Bucureşti), pentru a lansa cartea Transnistria: temnița limbii române, cu participarea extraordinară a directorilor școlilor românești din Transnistria – Eleonora Cercavschi, Ion Iovcev și Constantin Sucitu.
Vrei să strivești un popor ? Ucide-i școala…
Dacă despre țara uriașilor, a piticilor sau zânelor știi că sunt basme, în schimb pare ilogic să te izbești de granița unui stat nerecunoscut de nimeni. Transnistria. Pământ în bătaia vânturilor, de-a lungul veacurilor…
Vă invităm să intrați în țara care nu există. La marginea estică a Europei. Acolo unde nu ai voie, ca străin, să rămâi mai mult de 12 ore. Restricție ce poate duce cu gândul la ceva ce nu trebuie văzut…
Cuvintele lui Dan Gheorghe și fotografiile lui Octavian Bâlea aduc răspunsul. Terifiant…
"Cartea relatează lupta românilor din acest teritoriu, nu numai pentru existența ca neam, dar și democratizarea societății, care le poate garanta drepturi și libertăți pentru dânșii, dar și pentru locuitorii de alte etnii, cărora, într-o anumită măsură, de asemenea, le sunt lezate drepturile și libertățile la opinie.
Autorul cărții pune în lumină detalii tulburătoare, confesiuni de o mare emotivitate, care dezvăluie viața poporului nostru care suportă și azi presiunea unor împrejurări istorice vitrege. Sunt folosite materiale factologice culese din surse științifice, presa timpului, din documente oficiale, dar și din mărturisirile martorilor oculari – pătimași fără de voie.
Dragă cititor, din paginile acestei cărți, vei afla despre suferințele semenilor tăi, cetățeni europeni dintr-un spațiu geografic, care au fost sortiți la un destin mai dramatic decât al tău. Implică-te, nu fi indiferent, nu dă Doamne, dar poate să ți se întâmple și ție așa ceva. Dacă vom demonstra nepăsare, lipsă de responsabilitate mă întreb și te întreb: ce moștenire lăsăm viitoarelor generații din acest meleag mult pătimitor?” (Eleonora Cercavschi, martie 2013)
Informații despre carte
Text: Dan Gheorghe
Imagini: Octavian Bâlea
Prefață: Eleonora Cercavschi, Director Liceul Ștefan cel Mare și Sfânt – Grigoriopol, Președinte al Asociației Lumina a Pedagogilor Transnistreni din Republica Moldova
Editura: epublio
Site prezentare carte: http://transnistria.epublio.com
Pagină de Facebook: https://www.facebook.com/TransnistriaTemnitaLimbiiRomane
Cartea Transnistria: temnița limbii române este distribuită de Editura epublio în format digital și este disponibilă în Apple iBookstore și Amazon Kindle Store, începând cu data de 3 aprilie 2013.
Despre autori
Dan Gheorghe
La 17 ani se gândea că ar vrea să trăiască din scris. De atunci și până acum, a reușit să acumuleze o experiență de 20 de ani în presa din România. A publicat mii de articole în Flacăra, Cronica română, Cotidianul, Realitatea românească, Adevărul și România Liberă. A scris despre învățământ, cultură, economie și politică, dar sufletul i-a rămas bine ancorat la reportaj. Și-a petrecut 20 de ani din viață, pe drumuri, în toată țara, și a colecționat povești și experiențe de viață. Pentru Dan Gheorghe reportajul e parte din suflet: "Să simți, să trăiești, să auzi, să ții minte. Să înveți. Abia după aceea ajungi la scriitura propriu-zisă. Acesta sunt eu.”
În perioada în care a scris despre Basarabia (2001-2003), ca ziarist la Realitatea românească, a intrat pentru prima dată în contact cu informațiile despre Transnistria. A relatat despre intrarea "cazacilor” în școlile românești, despre împușcarea literelor grafiei latine de pe tablă – despre coșmarul limbii române din stânga Nistrului.
Octavian Bâlea
Pasiunea pentru artă l-a adus mai întâi la Liceul Nicolae Tonitza, iar mai apoi la Universitatea de Arte Plastice din București, pentru a studia designul de produs. Aici, încurajat de "formatorii de artiști” din cadrul universității, pe principiul "dacă nu-ți convine, poți să pleci”, a renunțat să-și mai găsească rostul. După doi ani, și-a luat rucsacul în spate și a plecat la Universitatea Bauhaus din Weimar, pentru a-și continua studiile. Astfel, a absolvit cea mai mare universitate de design din lume și drumurile l-au adus în Helsinki, acolo unde locuiește și în prezent.
A vernisat de-a lungul ultimilor ani diverse expoziții de fotografie și pictură prin Europa, a fost publicat în nenumărate reviste de specialitate și, în noiembrie 2012, a publicat o carte despre stilul Jungend din arhitectura finlandeză, alături de Cody Oreck Douglas, soția Ambasadorului Statelor Unite în Finlanda: Storybook Helsinki and Beyond.
În decembrie 2012, a reușit să pășească pentru prima dată în Transnistria, "țara care nu există”. Iar acești primi pași s-au transformat într-o carte: Transnistria: Temnița limbii române.
Despre Transnistria
"Țara noastră a Moldovei de dincolo de Nistru”, scria Ion Vodă Armeanul, în 1574, pentru ca Mihai Viteazul să aibă pretenții, în 1600, asupra Oceacovului, în negocierile cu regele Sigismund al III-lea al Poloniei. Istoricii coboară și mai mult pe scara secolelor și vorbesc despre regatul lui Burebista, spre Est, până la gurile Bugului.
Informații prețioase ne vin și din anul 1793, când un recensământ arată că, dintre cele 67 de localități ale Transnistriei, 49 erau locuite în totalitate de români. Se cunosc, încă de pe atunci, nume de așezări mai mari, precum Dubăsari, Movilău, Silibria, Rascov, dar și sate, unele după vechea lor denumire – Valea Hoțului, Vasilcău, Vadul lui Traian, Bâzgu, Doi Bani. Curți domnești au fost amenajate de Duca Vodă pe malul Nistrului, la Țicanova, dar și la Nimirov, pe Bug. De neoprit însă, dinspre stepele Asiei, valul expansionist al rușilor – în 1772 la Bug, în 1792 la Nistru și în 1812 la Prut.
Despre Editura epublio:
epublio a făcut primii pași în lumea digitală la începutul anului 2012 și s-a remarcat rapid prin proiecte inovatoare profilate prin creativitate și calitate. Mai mult de atât, angrenarea în proiecte considerabile precum VSLO în România sau lansarea unui e-book în Helsinki, a poziționat epublio ca una dintre cele mai apreciate edituri digitale din România.
Cu sprijinul:
Clubul Țăranului
Parteneri:
Editura Filos, FOTO4all, mobzine.ro, România liberă, Radio România Cultural, zile și nopți, 4K Broadcast Solutions, comunitatefoto.ro
Contact
Pentru informații suplimentare despre proiectul Transnistria: temnița limbii române, vă rugăm să contactați Editura epublio, prin reprezentantul său:
Cristina Costieanu, Director Editorial
Tel.: (004) 0368 448 924
E-mail: cristina@epublio.com
Editura epublio | DIGITAL PUBLISHING
www.epublio.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu