vineri, 23 noiembrie 2012

Romanii, la munca si de sarbatori



Prezente romanesti peste hotare


Institutul Cultural Roman Lisabona


Biblioteca Municipala, Loule, Portugalia


24 noiembrie - 9 decembrie





   "Ţăranii ţin Paştele, ţin Crăciunul, ţin duminicile, ţin posturile, iar "să ţii” înseamnă să mergi pe firul sărbătorii; omul fără Dumnezeu întâmpină sărbătoarea nepregătit. Să ţii înseamnă să păstrezi şi să respecţi.” (Ioana Popescu, director-general adjunct, Muzeul Țăranului Român).
   Institutul Cultural Român de la Lisabona, în parteneriat cu Asociația Doina a românilor din Algarve și cu Biblioteca Municipală din Loulé va prezenta în perioada 24 noiembrie – 9 decembrie expoziția Românii, la muncă și de sărbători (Os romenos, gente de trabalho e gente de festa) la sediul Bibliotecii Municipale Sophia de Mello Breyner Andresen din Loulé, strada José Afonso. Inagurarea va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie 2012, la ora 11:00.
   Reunind fotografii alb-negru1 din timpuri și locuri diferite, dar toate circumscrise spațiului rural românesc, expoziția își propune să înfățișeze publicului portughez o imagine cuprinzătoare a vieții țăranilor din România, la diverse intervale de timp. În orice țară, indiferent de frontierele spațiale, lumea satului trăiește într-un timp aparte, după ritmul vremii, nu al calendarului cu zile, luni și ani, fără concedii și zile de muncă clar delimitate. Fie că e vorba despre sărbători populare sau religioase, acestea se reiau de la an la an, împărțind zilele într-un timp al muncilor cotidiene și un timp sacru, menit slăvirii naturii sau divinității.
   Într-o lume a urbanizării excesive, când sărbătoarea se confundă tot mai mult cu cumpărăturile și distracția, iar munca devine doar un mijloc de a câștiga banii necesari acestor scopuri, ni se pare necesară o invitație la reflecție asupra măsurării și rostului timpului. Sărbătoarea înseamnă armonie cu natura și relație cu sacrul, coeziune comunitară, și nu individualism, o rupere de cele lumești, și nu materialism. Portugalia, ca și România, este o țară cu profunde și importante rădăcini și tradiții rurale, și credem că această expoziție va sublinia apropierea și afinitățile dintre țările noastre. Pe de altă parte dorim să le reamintim compatrioților de pe tărâmurile lusitane cuvintele lui Blaga,"veșnicia s-a născut la sat” – într-o lume care supraviețuiește, încă, războaielor, foametei, molimelor și momentelor de criză. O lume pe care nu trebuie să o uităm, ci să o păstrăm, pe cât putem, făcând-o să dăinuie în timpii ei de muncă și de sărbătoare.
   Mulțumim pentru sprijin doamnei Ioana Popescu, etnolog, Director general adjunct, Muzeul Țăranului Român, București și Fundației Culturale Intact.

1 Fotografii aflate în patrimoniul Institutului Cultural Român la Lisabona în urma unor donații: 
A. 8 fotografii din Arhiva Muzeului Țăranului Român, de Aurel Bauch și Iosif Berman, din 1929, anii '30 și anii '40; 
B. 17 fotografii care au făcut obiectul unei expoziții la Muzeul Țăranului Român: Satul și palatul. Conacul Udriște-Năsturel. Herești 1998 și la Ambasada României din Lisabona în 2003; 
C. 5 fotografii de Florin Ștefan care au fost expuse la ICR Lisabona în 2007, în cadrul expoziției Joc duminical în Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu