sâmbătă, 29 iunie 2019

Josef & Josef. Doi artiști în vizită acasă
Arta plastică contemporană 


Dieter Josef, Horst F. Josef 


Muzeul de Artă Contemporană, Sibiu 


3 - 31 iulie 2019Curatori: dr. Dana Roxana Hrib și Robert Strebeli
Contribuții în organizare: Beatrice Ungar
Parteneri: Ambasada Republicii Federale Germania la București, Forumul Cultural Austriac, Forumul Democrat al Germanilor din România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien

    Expoziția de litografie și pictură pe care Muzeul de Artă Contemporană din cadrul Muzeului Național Brukenthal o deschide pe durata lunii iulie, nu oferă doar întâlnirea cu doi artiști originari din Transilvania, ci spune două povești de viață, despre spațiu și, respectiv, timp.
    Dieter Josef (artist grafic cu studii în Austria, Polonia și Japonia, semnatarul multor expoziții individuale sau participant în numeroase trienale de grafică organizate în Europa, America, Asia și Australia) își definește arta ca o ambasadă, rezultatul călătoriilor sale pe glob și al documentării fotografice a diferitelor stiluri de viață și civilizații.
    El însuși se descrie a fi un spirit cosmopolit, influențat de teme și abordări multiculturale.
Din punct de vedere tematic, creația sa dezvoltă simultan diferite niveluri etnologice prin stratificarea imaginilor multiple, ce depășesc granițele culturilor specifice, evoluând spre sfera comună a schimbului artistic. Această filozofie se reflectă în litografiile produse în ediții limitate, create prin pictarea în și peste materialul filmat, copiate pe placă de metal și combinată cu tehnica litografiei clasice, în cadrul procesului de imprimare. Stilul specific al lui Dieter Josef reiese din suprapunerea multiplelor straturi culturale, o percepție globală, concretizată în tehnici mixte de imprimare.
    Horst F. Josef este arhitect de profesie, cu studii de specialitate începute la Cluj și finalizate la Universitatea din Munchen.
    Existența sa este marcată de două momente în care a ales să pășească în necunoscut: emigrarea în anii ’80 (descrisă de artist ca o experiență suprarealistă a unei realități noi, în care constante au rămas doar amintirile și respirația) și debutul în creația artistică după vârsta de 50 de ani (o manifestare personală, de tip terapeutic, a propriilor imagini despre lume).
    Inițial un demers intim, dublat de vizitarea muzeelor, galeriilor și participarea la seminariile lui Alfred Darda în cadrul Academiei de Artă, creația lui Horst F. Josef a evoluat o vreme fără public și evaluarea criticilor.
    Mai recent, artistul a ales să pășească pentru a treia oară în necunoscut, odată cu organizarea fiecărei expoziții prin care întâlnirea cu publicul îi poate oferi confirmarea eforturilor creative.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu