joi, 15 noiembrie 2018

Tradiții nipone - Japonia în vremea Sakurei



Muzeul Olteniei 


Craiova 


19 noiembrie 2018




   Din noianul de impresii culese și imortalizate în călătoriile repetate în Japonia, d-na dr. Carmen Gache va împărtăși publicului craiovean detalii despre cea mai cunoscută tradiție japoneză, Sakura – Sărbătoarea înfloririi cireșilor, un spectaculos eveniment al naturii, o tradiție japoneză așteptată și mediatizată de întreaga lume. Sărbătoarea înfloririi cireșilor ocupă un loc special în cultura japoneză, Sakura fiind peste tot: în artă, expoziții de pictură, ceștile de cafea, hainele oamenilor. Și nu este vorba doar de o acțiune cu character commercial ci doar de faptul că cireșii înfloriți devin a doua stemă a Japoniei și un brand de țară sezonier.
Spectacolul florilor de cireș ține câteva zile și se încheie printr-o ninsoare de petale roz. Astfel, florile de cireș sunt associate cu trecerea în neființă și, prin extensie, cu împacarea în fața morții.
    Este de netăgăduit și de urmat, legătura strânsă a japonezilor cu natura și tot ceea ce înseamnă aceasta, cât și credința de nestrămutat că natura, oricâte obstacole le-ar pune în cale, este parte importantă din viața lor și trebuie prețuită, chiar idolatrizată.
    Evenimentul este realizat în colaborare cu lector univ. dr. Carmen Bălescu (Facultatea de Horticultură a Universității din Craiova), prof. Camelia Simeanu și prof. Gabriela Gică (Colegiul Național Carol I Craiova), prof. Simona Copăcescu, prof. Leila Podeanu, prof. Alina Firică (Colegiul Național Elena Cuza Craiova), iar participanți vor fi studenții Facultății de Horticultură Craiova și elevii Colegiilor Naționale Carol I și Elena Cuza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu