marți, 2 octombrie 2018

Exponatul lunii - Lampă de mină cu benzină




Muzeul Național de Geologie 


București 


octombrie 2018




    Dacă în luna septembrie am adus în atenția dumneavoastră un produs al cercetării geologice, și anume harta geologică a României, luna aceasta ne dorim să-i cinstim pe cei fără de care hărțile nu ar însemna nimic mai mult decât exerciții științifice. Ne referim la mineri, oamenii care prin curajul și forța lor transformă culorile și simbolurile hărții geologice în resurse indispensabile societății încă din antichitate.
    Puțini dintre noi pot ajunge cu imaginația aproape de realitatea condițiilor de muncă din subteran și chiar și mai puțini le-au experimentat. Căldura, umezeala și amenințarea milioanelor de tone de rocă de deasupra galeriilor pictează un tablou desprins parcă din Infernul lui Dante. Și totuși, în acest infern, pentru mineri există o licărire de speranță, firul imaterial care le ghidează pașii, o palidă amintire a ceea ce au lăsat afară: lumina lămpii.
Din cele mai vechi timpuri, indiferent de greutăți, oamenii și-au găsit mereu liniștea la lumina caldă a focului, iar minerii anului 1918 nu au constituit o excepție.
    Exponatul este prezentat în cadrul expoziției Centenar Geologic găzduite de Muzeul Național de Geologie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu