luni, 8 octombrie 2018

Blue Banks - identităţi feminine în mediul rural.




Muzeul Județean Teleorman


Alexandria 


9 - 23 octombrie 2018





   Muzeul Judeţean Teleorman găzduiește, în perioada 9 – 23 octombrie 2018, expoziţia multimedia Blue Banks - identităţi feminine în mediul rural.
   Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 9 octombrie, de la ora 11:00, în Holul de Onoare al Muzeului Judeţean Teleorman.
    Expoziția, ce face parte dintr-un proiect TETA, proiect cultural co-finanţat de AFCN, aduce în fața publicului, într-o manieră inedită, istoriile personale a 18 femei din sudul rural care îşi împărtăşesc poveştile intime şi felurile particulare prin care se raportează la libertate. Acestea au fost documentate de către regizoarele Andreea Borţun şi Brînduşa I. Nastasă.
    Expoziţia conţine un mix de fotografii si video-uri realizate de Andreea Borţun şi Brînduşa I. Nastasă și este curatoriată de Ioana Ciocan.
    "În 2018 am pornit împreună într-o căutare personală. Voiam să înţelegem care e traseul prin care ajungi să îşi construieşti feminitatea. Cum devii femeie? Am decis să începem cu originile noastre, aşa că ne-am oprit în cinci sate din sud. Am descoperit o realitate care nu mai semăna deloc cu cea idealizată din copilărie. Era o realitate dură, a sărăciei non-poetice şi a multiplelor forme de abuz care se defineau ca normalitate. Un univers pe care aveam curiozitatea să-l cercetăm cu atât mai mult cu cât ajunseserăm să ne simţim profund străine de el.
    Am povestit cu multe dintre aceste femei şi ne-am dat seama că poziţia lor presupune de fapt şi întregul lor set de construcţii interioare, în sensul cel mai complex. Aceste lumi dinăuntru deschid angoase, speranţe, frici, sub şi supra-evaluări, constructe stereotipice sau identităţi originale şi revoltate. Pentru noi Blue Banks reprezintă întâlniri cu femei care îşi povestesc de fapt viziunea lor despre lume.
    Ne-am propus să ne uităm la ceea ce e în spatele politicilor publice, dincolo de graniţele statelor progresiste spre care tindem. Să ne uităm acolo unde fiecare femeie trăieşte cu ea însăşi, acolo unde fiecare simte lipsa sau prezenţa libertăţii într-un fel foarte particular. Ne-am întrebat deseori cum se câştigă acea libertate interioară care secretă în mod natural hormonul egalităţii, în societăţi în care obişnuinţa ca femeia să fie doar obiectul privirii şi al abuzului este încă felul cotidian de a trăi cu ceilalţi. Cum rămâne cu ce simt femeile chiar şi atunci când înţeleg nedreptatea. Ce le opreşte şi ce le poate mâna pe drumul către o identitate găsită şi nu dobândită, nu mimetică. A lor.
    Blue Banks vorbeşte despre două lupte: despre lupta dinăuntru şi despre lupta dinafară.” – au precizat regizoarele Andreea Borţun & Brînduşa I. Nastasă.
    "Alina, Andeluţa, Carmen, Floarea, Flori, Florina, Geta, Gherghina, Irina, Laura, Luminiţa, Mihaela, Nina, Oana, Romelia, Roxana, Sita, Stela, Viorica, Zaharina. Cine sunt aceste femei? Expoziţia multimedia Blue Banks. Identităţi feminine în mediul rural este un jurnal de explorare care descrie universul unor femei învingătoare din cel mai sărac judeţ al României: Teleorman. În România o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde. Datele statistice despre violenţa sexuală ne arată că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie şi la fiecare 2 zile o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie. În Teleorman trăiesc aproximativ 178.000 de femei şi în ultimii opt ani instanţele juridice au emis sub 200 de ordine de protecţie, pentru cazuri de violenţă în familie.
    Andreea Borţun şi Brînduşa Nastasă au documentat ipostazele vieţii post abuz, ale libertăţii câştigate prin curaj. Femeile intervievate au început să-şi construiască o identitate prin raportare la sine, la visele şi speranţele lor. Nu mai sunt doar soţia, mama, nora, fiica cuiva.
Expoziţia ne arată fragila independenţă câştigată şi supravieţuirea într-o societate care încă nu are mecanismele de a lupta cu violenţa domestică.
    Aceste femei au avut curajul de a se dezvălui şi de a împărtăşi poveştile lor şi sunt cele care le dau altora încredere. Există speranţă.” – a precizat Ioana Ciocan, curatoarea expoziţiei
   Expoziţia Blue Banks - identităţi feminine în mediul rural va putea fi văzută la Alexandria până pe date de 23 octombrie. Tot în octombrie proiectul va lansa o platformă multimedia care va face posibilă întâlnirea publicului cu produsele expoziţiei şi în mediul online.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu