marți, 20 iunie 2017

Verbum Domini Manet in Aeternum: Bibliile lui Samuel von Brukenthal




Muzeul Național Brukenthal 


Sibiu 


21 iunie - 31 august 2017




Curator: Alexandru-Ilie Munteanu
    Expoziția aduce în atenția publicului colecția de Biblii a baronului Samuel von Brukenthal.
Una din cele mai bine vândute cărți din istorie, Biblia a exercitat o atracție deosebită pentru colecționarii epocii moderne, acest lucru fiind valabil și în cazul Guvernatorului Marelui Principat al Transilvaniei.
    În Brukenthalisches Bibliothekskatalog, inventarul bibliotecii întocmit după moartea baronului, apar menționate peste 30 de biblii, în limbi precum latină, germană, franceză, engleză, ebraică etc.
    Cea mai veche Biblie expusă în expoziție este un incunabul din 1478, tipărit de Anton Koberger, din Nuremberg, iar cea mai recentă este o biblie tipărită la Berlin, în 1786. Printre exponate se mai găsesc: șase biblii din secolul al XVI-lea (ieșite din tipografii precum cea lui Froben sau Robert Estienne), peste zece ediții ale Bibliei din secolul al XVII-lea (inclusiv Biblia Polyglotta Londinensia, tipărită începând cu anul 1657), două ediții din Biblia latina (publicate în Tubingen, în anul 1606, respectiv 1609), o biblie în limba cimrică / galeză (1718), o Biblia Hebraica (tipărită la Amsterdam, în 1753) și, nu în ultimul rând, ediții ale Bibliei după Martin Luther, tipărite la Ulm, Halle etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu