miercuri, 18 mai 2016

Plante carnivore...de Noaptea Muzeelor





Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Ion Borcea


Bacau


21 mai 2016





   Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău, organizează sâmbătă, 21 mai 2016, începând cu ora 20:00, la sediul din strada Aleea Parcului, nr. 9, vernisajul expoziţiei temporare Plante carnivore.
   Plantele carnivore grupează specii foarte diferite, peste 520 la număr, aparţinând la 15 genuri şi 6 familii de dicotiledonate, care sunt răspândite pe întreg globul (mai puţin în deşerturi şi zonele foarte reci): Sarraceniaceae (genurile Sarracenia, Heliamphora, Darlingtonia), Nepenthaceae (genul Nepenthes cu 65 de specii), Droseraceae (genurile Drosera, cu 90 specii, Drosophyllum, Dionaea, Aldrovanda), Byblidaceae (genul Byblis), Cephalotaceae (genul Cephalotus) şi Lentibulariaceae (genurile Utricularia, cu 275 de specii, Pinguicula, Genlisea, Biovularia). În cadrul expoziţiei noastre publicul larg poate admira reprezentanţi din patru genuri: Sarracenia, Nepenthes, Drosera, Dionaea, putând observa şi tipurile de capcane (veziculară, adezivă, plesnitoare, ulcior, tirbuşon) întâlnite în lumea plantelor carnivore.
    În ceea ce priveşte plantele carnivore, nu doar că nu trebuie să-ţi fereşti pisica să nu treacă pe lângă ghiveciul tău cu "planta buclucaşă”, dar nici măcar nu trebuie să stai să-i prinzi muşte. Bun, dar nici să nu îţi iei o astfel de plantă pe ideea că te va feri de ţânţari şi vă promitem că nu v-a sări după ţânţarii pe care îi aveţi în cameră! Planta poate foarte bine să trăiască şi doar din fotosinteză (să nu uităm, vorbim despre plante verzi), mai ales dacă o ajutaţi cu ceilalţi factori de mediu: lumină, temperatură, umiditate.
Vă așteptăm!
Persoană de contact: dr. Ioan Daniel Maftei – muzeograf
Telefon: 0234/512006.


   Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea invită publicul băcăuan să participe în noaptea de 21 mai 2016 la cea de-a XII-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor.
  Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, la manifestare participând în prezent toate ţările membre ale Consiliului Europei.
  În cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Ion Borcea Bacău, evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, este sărbătorit în fiecare an, începând din 2007.
  Între orele 20:00-01:00 (0100 fiind ora de intrare a ultimului vizitator), vor fi organizate diverse activităţi la sediul Muzeului de Ştiinţele Naturii Bacău. Astfel, la ora 20:00 va avea loc vernisarea expoziţiei temporare Plante carnivore şi vor fi deschise spre vizitare şi celelalte expoziţii:
- Expoziţiile permanente: Păduri din România, Ocrotirea naturii, Flori din adâncurile Terrei,
- Expoziţiile temporare: Din lumea fluturilor, Aloe vera - planta minune.
- Expoziţia itinerantă: Simţurile animalelor nocturne.
- Sera cu plante ornamentale a Muzeului de Ştiinţele Naturii.
   De asemenea, publicul larg este invitat să participe la Gala filmului ştiinţific unde poate viziona filme documentare având drept subiect natura.
  În condiţiile în care cerul va fi senin, după ora 22:00, se vor face observaţii astronomice asupra Lunii, planetelor Marte, Jupiter şi Saturn, a stelelor duble şi multiple şi a roiurilor stelare.
Cu ocazia acestui eveniment intrarea în muzeu este gratuită!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu