miercuri, 13 aprilie 2016

Retrospectiva




Arta plastica contemporana romaneasca


Simona Runcan


Centrul Cultural Palatele Brancovenesti, Mogosoaia


16 aprilie - 8 mai 2016





    Sâmbătă, 16 aprilie 2016, ora 17:30, va avea loc la Palatul Mogoşoaia vernisajul expoziţiei retrospective Simona Runcan organizată de Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, curatoriată de Cristina Cojocaru şi Patricia Bădulescu.
   Simona Runcan (1942–2007) a absolvit în 1966 secția de grafică a Institutului de Arte Plastice Nicolae Grigorescu la clasa prof. Eugen Popa. A explorat în opera sa, caracterizată de serialitate și ciclicitate, mai multe tehnici și direcții tematice, de la limbajul unui figurativism epurat cu miză conceptuală, exersat în grafica din anii 1960–1980, până la vocabularul neotradiţionalist din pictura intervalului 1990–2007, subordonat unei viziuni proprii, în acord cu preocupările sale artistice anterioare.
   Prima expoziţie retrospectivă a Simonei Runcan va putea fi vizitată la Palatul Mogoşoaia în perioada 16 aprilie–8 mai, de marţi până duminică, între orele 10:00–17:00. Ea reunește aproape 100 de lucrări de grafică, pictură și instalație-obiect, ce reconstituie parcursul unei activități artistice intense, desfășurate de-a lungul a patru decenii de căutări formale și tematice.
    Demersul curatorial are ca miză redescoperirea şi recontextualizarea operei Simonei Runcan din perspectiva istoriei actuale a artei și își propune să pună sub semnul retrospecţiei nu numai partea bine cunoscută a creației sale, ci şi pe aceea care se cere astăzi imperativ revizitată.    
    Viziunea integratoare, ce urmărește traseele de circulație a temelor și motivelor în cadrul parcursului său artistic, aduce în atenție lucrări din toate etapele carierei acesteia: seriile de desene și gravuri Jocuri, Prezența obiectelor și Despre podoabe din anii `60-`70; ciclul de gravuri și instalații-obiect Legile echilibrului, expus la Galeria Simeza în 1979; Naturile moarte realizate între 1983 şi 1986; seriile de picturi în ulei Lazăr în așteptare, ciclu prezentat la Galeria Catacomba în 1994; Conviețuiri silențioase, precum și Interior. Icoane. Înclinări, serie de lucrări expusă pentru prima dată la Galeria Etaj 3/4 în 1999.
    La vernisaj va fi lansat și catalogul retrospectiv dedicat Simonei Runcan, publicat de editura UNArte cu finanțarea Centrului Cultural Palatele Brâncovenești. Acesta reproduce o mare parte din lucrările artistei, oferind o perspectivă cronologică asupra etapelor sale de creaţie și subliniind modul în care acestea se articulează prin filiaţii de motive, teme şi idei. Volumul, un instrument necesar pentru (re)citirea şi (re)interpretarea acestor opere, cuprinde o serie de studii, semnate de prof. univ. dr. Ruxandra Demetrescu, Cristina Cojocaru, Patricia Bădulescu şi Ioana Măgureanu, coordonatoarea publicației.
    Cristina Cojocaru (asistent de cercetare la Institutul de Istoria Artei G. Oprescu) și Patricia Bădulescu sunt absolvente ale Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, unde își continuă în prezent studiile doctorale și predau în calitate de colaboratoare. Activitatea lor de cercetare s-a materializat în publicaţii de specialitate şi curatoriere de expoziţii.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu