Muzeul National al Taranului Roman
Bucuresti
4 - 6 martie 2016
În perioada
4 - 6 martie 2016, Fundaţia Kogaion 115 organizează Târg de Mucenici, în curtea
Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Intrarea la târg este liberă.
Sărbătoarea
creştină a sfinţilor 40 de mucenici din Sevastia, cunoscută în popor şi ca
Sâmbra Plugului, este prilejul de a invita bucureştenii să guste din bucate
delicioase şi să se bucure de tradiţiile noastre româneşti.
Cu mare drag
vin, tocmai din comuna Stăuceni, judeţul Botoşani, gospodine care vor împleti,
în târg, mucenici moldoveneşti însiropaţi cu miere și pudrați din belșug cu
miez de nucă. Special pentru aceste zile, femeile au pregătit mucenici uriaşi
având forma cifrei 8 şi mucenici în forme speciale: de porumbei, de soare, de
inimă, de hartă a României şi chiar chipul unui ţăran român în mărime naturală.
Cum sâmbăta aceasta sunt Moşii de iarnă, când se dă de pomană pentru sufletele
celor adormiţi, la târg vor fi copţi şi colaci împletiţi în patru sau plăcinte
poale’n brâu cu brânză şi stafide.
Pentru ziua
de 8 Martie, Ziua Femeii, puteți alege de aici, persoanelor dragi, cadouri cu
totul deosebite: ii cu alesături, vestimentaţie din lână împâslită sau din
mătase pictată, haine şi accesorii din piele naturală, vase de ceramică de la
Horezu, Corund sau Marginea, mic mobilier crestat, obiecte decorative din
sticlă şi ceramică pictată, podoabe tradiţionale, icoane pe lemn sau pe sticlă,
sculpturi în marmură, bijuterii din porţelan şi argint, săpunuri şi creme
făcute doar cu ingrediente naturale.
Gastronomia
tradițională e prezentă la eveniment prin preparate diverse, pentru toate
gusturile: afumături din carne de porc rasa Mangalița, brânzeturi proaspete şi
afumate din lapte de capră sau de oaie, turtă dulce din Covasna, cozonaci
bucovineni, plăcintele boiereşti cu fructe şi cu brânză, prăjituri de casă după
reţetele bunicilor, miere și siropuri naturale, vin de Panciu şi palincă, pâine
frământată cu maia naturală, produse pe bază de cătină, miez de nucă şi fructe
păstrate cu grijă peste iarnă în cămări.
Cei care
apreciază obiectele vechi şi cu valoare istorică găsesc la anticarii
participanţi la târg unelte din lemn, mobilier ţărănesc sau straie populare din
diferite zone folclorice.
Duminica
aceasta se lasă sec de carne, înaintea Postului Mare al Paştelui, aşa că este
ocazia potrivită de a ne desfăta cu mâncăruri care mai de care mai gustoase:
borş de peşte, carne de porc la ceaun cu mujdei şi gogonele, sărmăluţe cu
mămăliguţă, saramură de crap, păstrăv şi cârnăciori proaspeţi la grătar. Nu pot
lipsi din meniu mucenicii munteneşti la ceaun, cu multă scorțișoară și nucă
pisată.
Program: 4 – 6 martie 2016, între orele 10:00 – 18:00
Organizator eveniment: Fundaţia Kogaion 115
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu