joi, 3 martie 2016

Exponatul lunii: gâsca cu gât roşu




Complexul Muzeal de Stiintele Naturii Rasvan Angheluta


Galati


2 - 31 martie 2016






     In martie, exponatul lunii la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi va fi gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), una dintre cele mai mici şi mai rare specii de gâşte din lume.
    Gâsca cu gât roşu cuibăreşte în tundra Siberiană şi iernează în România, Bulgaria şi Ucraina. Distanţa parcursă între zonele de cuibărit şi cartierele de iernare depăşeşte 4000 km. La noi în ţară apare doar la sfarşitul lunii octombrie şi poate fi observată până în luna martie. Este o pasăre-simbol pentru Dobrogea. În România, siturile cele mai importante unde poate fi observată această specie sunt: nordul Lacului Razim, sudul lacului Sinoe, Lacul Goloviţa, Lacul Suhaia, Lacul Balta Alba, Fundata, câteva locaţii din Delta Dunării, sudul Dobrogei, precum şi în anumite zone din judeţul Călăraşi.Gâsca cu gât roşu zboară în stoluri mixte cu alte gâşte, în special cu gârliţa mare, în şiruri dispuse în formă de „V”. Atunci când stolul este format numai din gâşte cu gât roşu, formaţia este neregulată şi asemănătoare cu cea a graurilor sau a ciorilor.
    Exponatul lunii martie va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Răsvan Angheluţă Galaţi până pe data de 31 martie 2016.
***Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu