miercuri, 2 martie 2016

Camera Cifra din Mera




Muzeul National al Taranului Roman


Bucuresti


13 martie - 10 aprilie 2016






   Asociaţia Cifra Műhely a luat fiinţă în anul 2009, fondatorii fiind iubitori de muzică şi dans popular, care s-au hotărât să-şi dedice timpul liber cercetării şi promovării la un nivel superior, a culturii populare extrem de variate din Bazinul Carpatin. Totul a pornit cu o colecţie de mobilier împodobit şi o colecţie a ţesături din Transilvania, provenite dintr-un sătuc numit Mera, din Ţinutul Călatei. 
   Membrii asociaţiei au intrat în contact cu cultura acestui sat la începutul anilor ’90, prin intermediul unei familii din Transilvania care s-a stabilit la lângă Győr. Muszka György şi soţia sa Muszka Ilona sunt dansatori din Mera, care se ocupă în mod activ cu transmiterea tradiţiilor, dansurilor şi portului din Ţinutul Călatei. Mera, satul lor natal, este o localitate cu aproximativ 1450 de locuitori, care se află la o distanţă de 14 km de Cluj-Napoca, fiind una dintre localităţile din Ţinutul Nadăşului sau cum se mai numeşte în limba maghiară Cifra Kalotaszeg (Călata Împodobită). În acest context cuvântul "cifra” (împodobit) se referă la ornamentaţia bogată care caracterizează mobilierul, ţesăturile şi portul, dar şi dansul, respectiv linia melodică a muzicii tradiţionale din zonă. Această moştenire unică, mobilierul, proveine de la o familie din Mera.
   Prin proiectele sale complexe, Asociația Cifra Műhely încearcă să ofere o imagine cât mai complexă asupra culturii populare din această regiune. Pe lângă patrimoniul cultural construit, are un rol important şi prezentarea patrimoniului cultural spiritual reprezentat de muzica şi dansurile populare, care ne vor fi prezentate de muzicieni și dansatori din Mera.
***Muzeul National al Taranului Roman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu