luni, 21 martie 2016

Art Bunavestire 30




Muzeul de Arta Cluj - Napoca


26 martie - 10 aprilie 2016




   Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Muzeul Țării Oașului Negrești-Oaș, Asociația Artistică Art Bunavestire, Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Consiliul Județean Satu Mare și C.J.C.P.C.T. Satu Mare organizează, în perioada 26 martie – 10 aprilie 2016, o expoziție colectivă aniversară, cu caracter retrospectiv, reunită sub genericul Art Bunavestire 30.
   Anul acesta se împlinesc 30 de ani de la fondarea, în 1987, la Negrești-Oaș, a unei grupări artistice care, peste timp, a devenit Grupul Art Bunavestire. Cu fiecare an, prin calitatea crescândă a operei artiștilor săi și prin notorietatea invitaților lor, ce nu de puține ori a depășit granițele naționale, activitatea acestei grupări a devenit un „fenomen” recunoscut la nivel regional, iar mai apoi național.
   Cei șapte artiști plastici fondatori au adus alături de ei, pe parcursul celor treizeci de ani parcurși împreună, un număr de artiști români și străini importanți, colecția de artă contemporană a Muzeului Țării Oașului cuprinzând în prezent un număr de peste 200 de lucrări donate de expozanți. Simezele Muzeului Țării Oașului, au devenit treptat, prin investițiile surprinzătoare făcute în semn de apreciere din partea edililor locali, unele de nivel european, iar lăcașul în forma sa modernizată a fost consacrat cu numele Dr. Mihai Pop, aparținând regretatului medic și director al spitalului local, unul dintre susținătorii de suflet și faptă ai primelor manifestări.
     Prin expozițiile anuale din ce în ce mai ample, devenite reprezentative în partea de nord vest a țării și calitatea artistică și umană a artiștilor nucleului de bază, au fost atrase aici personalități importante ale cronicii, istoriei și criticii de artă și ale vieții culturale românești, care au onorat prin prezența și discursul lor obiectiv toate vernisajele anuale. Între aceștia, profesorii Dr. Gheorghe Arion, Dr. Nicolae Latiș, Dr. Ovidiu Pecican, Dr. Tiberiu Alexa, Dr. Laura Ghinea, esteticianul Corneliu Antim, Dr. Gheorghe Vida, Pavel Șușară, cronicarul Augustin Cozmuța, poeții Ioan Nistor, George Vulturescu și Vasile Mic, au evidențiat, cu fiecare ocazie, acest fenomen devenit de nivel național.
    Expoziția de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca prezintă, pe simeze, o valoroasă selecție de lucrări (pictură, sculptură, grafică, arte decorative și instalație) din colecția Muzeului Țării Oașului, cuprinzând aproximativ 90 de lucrări donate de către artiștii participanți, de-a lungul celor trei decenii.
    Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 26 martie 2016, ora 17:00, în sălile de expoziții temporare (etaj) ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența multora dintre artiștii expozanți și a partenerilor instituționali de la Negrești-Oaș: Muzeul Țării Oașului, Asociația Artistică Art Bunavestire, Primăria și Consiliul local Negrești-Oaș, Consiliul Județean Satu Mare, C.J.C.P.C.T. Satu Mare. Din partea muzeului va fi gazdă Dl. Director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, CS.I.Dr. Lucian Nastasă-Kovács, și Dr. Florin Gherasim, muzeograf, curatorul expoziției.
    Lucrările expoziției aniversare Art Bunavestire 30 pot fi vizionate în perioada 26 martie – 
10 aprilie 2016, miercuri - duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.
Dr. Natalia Lazăr, manager cultural al Muzeului Țării Oașului,
și Conf. univ. Dr. Andrei Florian, UAD Cluj-Napoca,
membru fondator, inițiator și membru al grupului de organizare a
Retrospectivei Art Bunavestire 30.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu