miercuri, 20 ianuarie 2016

Povesti din Bucuresti




Regele tangoului rusesc: Petre Luscenco


Vasile Ernu


Caru' cu Bere, Bucuresti


1 februarie 2016





   Pe 1 februarie, de la ora 11:00, Vasile Ernu vine la Poveşti din Bucureşti pentru a ne vorbi despre un personaj aproape uitat de bucureştenii zilelor noastre, basarabeanul Petre Leşcenco, "regele tangoului rusesc"
   Petre Leșcenco / Пётр Лещенко este unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică uşoară din perioada interbelică cu un destin fascinant şi tragic. Este născut în 1898 lîngă Odessa, într-o familie de ruşi dar va locui la Chişinău. După Revoluţia bolşevică şi alipirea Basarabiei la România devine cetăţean român. În 1919, Leșcenco ia parte la Războiul Civil Rus de partea forţelor contrarevoluţionare, dar revine în România dezamăgit de situaţia de pe front şi se dedică muzicii.
    În 1925 îşi începe turneele în străinătate: Paris, Londra, Viena, Belgrad, Riga, Berlin, Constantinopol etc. În foarte scurt timp va deveni "regele" muzicii ruseşti din exil. Pentru o vreme, se instalează la Chișinău și, impreuna cu formatia sa, dau spectacole în fiecare seară la restaurantul London unde cânta orchestra de jazz dirijată de Michael Weinstein.
   În 1932 se mută la Bucureşti, iar în 1933, înființează compania Gheruțchi, Cavur și Leșcenco şi deschide pe Strada Brezoianu Nr. 7 o cafenea-restaurant numită Căsuța noastră.
   În 1935 deschide barul La Leșcenco de pe Calea Victoriei, care devine unul dintre locurile cele mai cautate ale Bucureştiului. Urmează o perioadă de glorie care durează puţin pentru că vin anii grei ai războiului şi este prins între cele două fronturi care-l vroiau de parte lor: fasciştii şi comuniştii.
 Şi totul se va termina tragicic. Este arestat în 1951.
  A fost deținut la canalul Dunăre-Marea Neagră. Moare în spitalul penitenciarului din Târgu Ocna. Nici azi nu se ştie unde este îngropat.
   În URSS va deveni după moartea lui unul dintre cei mai iubiţi interpreţi, chiar dacă era interzis. Azi, e deja un mit al muzicii secolului XX.
    În Bucureşti, oraşul lui de adopţie, aproape că este uitat, dar, iata, ne propunem sa vi-l readucem in atentie. Pe el, muzica lui si locurile de poveste, candva atat de cunoscute bucurestenilor inca senini si lipsiti de griji.
 Intrarea este gratuita.
***

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu