joi, 5 martie 2015

Hyperborea II




Arta plastica contemporana romaneasca


Tudor Plaiesu


Casa de Cultura Friedrich Schiller, Bucuresti


13 - 27 martie 2015





   Casa de Cultura Friedrich Schiller si Meda Popea- Arts & Events anunta expozitia Hyperborea II apartinand artistului vizual Tudor Plaiesu. 

    Evenimentul va avea loc in perioada 13- 27 martie 2015. 
Vernisaj: vineri, 13 martie 2015, ora 19.00.

   Tudor Plaiesu, artist vizual care traieste in Romania si Germania, prezinta in Hyperborea II lucrari realizate in ultimii trei ani, expuse acum in premiera sau care au fost parte a unor expozitii de autor. Curatorul expozitiei: Meda Popea. Partener eveniment: Crama Rotenberg.
   O prima sectiune a expozitiei Hyperborea II cuprinde monocromii tratate in spiritul picturii, realizate cu vin rosu (pictura cu vin) pe hartie Fabriano. Lucrarile sunt alegorii care au in centru figura feminina, ideal de frumusete, si includ aproape imperceptibil referiri la istoria artei universale si citate din mari maestri. Lucrarile surprind calitatile unice ale petei de vin asezate cu maiestrie pe o hartie de o inalta calitate, menita sa puna in valoare istoria petei si modul ei diferit in care se absoarbe sau se usuca brusc pe suprafata hartiei.
    A doua sectiune a expozitiei cuprinde suita Bestiarium, miniaturi pictate pe vellum (vechi pergamente din piele) in vechea tehnica armeneasca. Lucrarile, de dimensiuni de 8 cm x 8 cm, aduc privitorului o viziune cu totul personala a artistului asupra temei "bestiarului”, etaland un desen de sinteza trecut prin esenta curentului art deco. De evidentiat si trimiterile evidente la celebrele patrate ale lui Malevici.
    Hyperborea II propune si o selectie de lucrari pe panza realizate in ulei sau tehnica mixta (ulei si pulberi de aur, foita de aur sau cupru). Lucrarile ne introduc intr-un univers mitologic, in care intalnim sanziene diafane, zmei cu chipuri trudite si aripi tehnologice- metafore ale creatorului, sau ingeri (seria elegiilor).
    Expozitia reprezinta un manifest al artistului Tudor Plaiesu, in care regasim credo-ul sau artistic, temele si preocuparile sale plastice: clar-obscurul, monocromia, tehnica en grisaille, drip paintingul, portretul si gestualismul abstract.

Despre Tudor Plaiesu

    Tudor Plaiesu este un artist vizual roman, care traieste in Romania si in Germania. A absolvit Universitatea de Arta Bucuresti si are la activ o experienta de peste 15 ani. Lucreaza grafica, pictura murala si de sevalet, gravura, ilustratie si coperta de carte, fotografie, stapaneste cu excelenta tehnicile vechi, iar lucrarile sale de grafica reflecta aceasta maiestrie, fie ca este vorba de creion, penita, gravura, acuarela si laviu sau tehnici mixte.
    A lucrat pictura monumentala in spatii diverse, in tehnici diverse (fresca, ulei pe perete, acrilic pe perete sau lemn). Lucrarile sale de mari dimensiuni se afla in Romania, Franta sau Germania.
    Artistul a lucrat ilustratie si coperta de carte (colectiile integrale Arthur Conan Doyle, Lev Tolstoi, Dostoievski, Alexandre Dumas de la Adevarul Holding), dar si ilustratie de presa (Ziarul Financiar).
   Tudor Plaiesu este un excelent portretist, fiind recunoscut pentru maiestria sa in realizarea portretelor de copii, dar si pentru proiectele sale de portret de animale.
   Lucrarile sale se afla in colectii private in Romania, Franta, Germania, Italia, Belgia, Austria, SUA. Expozitii personale: Oglinda abisala- 2013, Hyperborea- 2013. Performances: Faces Extravaganza by Plaiesu- 2013 si 2014. Expozitii colective: Atelier 35, Muzeul Taranului Roman.

Facebook: Tudor Plaiesu- Visual Artist,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu