luni, 23 martie 2015

Ce mai faci, scriitorule?




Librăria Cărturești, Iulius Mall, Cluj - Napoca


Bogdan Coșa


26 martie 2015





    Continuăm proiectul CE MAI FACI, SCRIITORULE? propunându-vă o întâlnire cu tânărul prozator Bogdan Coșa. Născut în 1989, a făcut Literele la Brașov și masterul (tot în literatură) la București. Primul său roman, Poker a apărut în 2011, ca urmare a câștigării premiului de debut al editurii Cartea Românească. În 2013 a publicat atât un volum de poezie, O formă de adăpost primară, cât și partea a doua a trilogiei Poker, romanul Black Glass. Fragmente din cărțile sale au fost traduse în engleză, franceză, germană, maghiară, spaniolă și suedeză. Dramatizarea primului roman, pusă în scenă de Leta Popescu, se joacă de câteva luni la Cluj, în spațiul Reactor. Despre cele trei volume și scrierea lor, literatură în general și tabieturi particulare, alte pasiuni și implicare socială discutăm cu invitatul nostru joi, 26 martie 2015, de la ora 18:30. Moderatorul dialogului va fi Bogdan Odăgescu.
    Bogdan Coșa: "M-am născut într-un căminde nefamiliști, într-un orășel industrial din județul Brașov. Era iarna mută a lui ’89, părinții mai aveau de așteptat trei luni ca să primească apartament, dar a murit Ceaușescu și, pân-am plecat la liceu, am rămas cu toții într-o garsonieră confort III. Orașul s-a prăbușit, fabricile s-au închis. Nu aveam căldură, nu aveam bani, în fine, nu doar noi, toți cei pe care-i știam erau terminați. Se fura mult. Mergeam pe câmpuri cu alți copii după cartofi, morcovi și ce mai era; de pe tarabe șuteam eugenii, mere, tot felul de nimicuri pe care le schimbam apoi între noi ca la bursă. Nu existau modele, acasă se vorbea puțin, și doar despre sărăcie, profesorii erau și ei acriți – și tot ce părea că vor de la noi era să tăcem, să-i lăsăm să cadă la unison cu clădirile. Nu știam nimic pe lumea asta și părea că suntem la începuturile istoriei, copiii confuzi ai revoluției, reumaticii, ultima gașcă pe care-o s-o mai tragă vreodată curentul. Într-un final, avem să ne scoatem și noi. Până atunci însă, reprezint de la distanță și scriu despre generația noastră pierdută. ”
    Bogdan Odăgescu a studiat Litere la Cluj și Londra și a fost timp de patru ani redactor-șef al revistei Echinox. A publicat cronică de carte și eseuri în Echinox, Steaua, Dilema Veche (online) și alte câteve reviste. A tradus patru cărți din limba engleză, cel mai recent titlu fiind De ce sar, de Naoki Higashida (editura Frontiera, 2014).
    CE MAI FACI, SCRIITORULE? e continuarea, sub un nume și o imagine noi, a dialogurilor cu scriitori pe care Cărtureștiul le-a propus în ultimii ani. Niște întâlniri tihnite și fără fasoane, cu oameni în carne și oase pe care-i aducem în fața voastră pentru părerile și ideile lor. Îi întrebăm despre scris și literatură, dar și despre stil de viață, pasiuni, dileme, politică și societate. Și ne închipuim că genul ăsta de întâlniri au loc peste tot unde există o viață literară normală.
    Unii dintre invitații noștri sunt celebri, atât cât permite literatura română. Alții, dimpotrivă, necunoscuți marelui public - noi credem însă în ei și vă propunem să-i descoperiți înainte de-a intra în manuale. În cazul celor pe care i-ați citit deja, poate fi o provocare să vedeți dacă sunt așa cum vi i-ați închipuit. Sau să le spuneți, pur și simplu, ce credeți despre cărțile lor, cât de mult v-au încântat, intrigat sau dezamăgit. În cazul celor de care n-ați auzit, fiți curioși și riscați - cine știe, poate se lasă cu fiorii primei întâlniri. În fine, noi credem că e o șansă să ai acces la making off-ul cărților și că asta îți poate spori plăcerea lecturii - altfel bei și un vin după ce ai vizitat crama și ai discutat prietenește cu proprietarul, privind cum apune soarele peste vie.
     La finalul întâlnirilor veți ști cu siguranță dacă doriți una sau mai multe dintre cărțile invitatului, un autograf sau adresa sa de facebook. Deși nu vânzarea este miza principală a acestor evenimente, suntem convinși că achiziția cărților e cea mai concretă metodă de a susține autorii care v-au convins.
***Carturesti Cluj

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu