luni, 15 septembrie 2014

Seara japoneza




Libraria Humanitas


Yukio Mishima: Calea samuraiului


Cismigiu, Bucuresti


17 septembrie 2014





    Miercuri, 17 septembrie, ora 19.00, plecand de la manifestul lui Yukio Mishima - Calea samuraiului astazi va asteptam la Libraria Humanitas de la Cismigiu alaturi de Excelenta Sa Kanji Tsushima, Elisabeta Lasconi, Mirela Murgescu, Gabriel Liiceanu, Stefan Liiceanu si Serban Georgescu la o dezbatere despre contributia samurailor in definirea identitatii japoneze asa cum ea s-a construit de-a lungul istoriei dar si despre rolul acestora in cadrul societatii contemporane nipone.
    Scrisa cu trei ani inainte de dramatica sa sinucidere Calea samuraiului astazi contine o interpretare personala a scriitorului la Hagakure, un cod clasic de etica si conduita a samurailor. Cartea a devenit un bestseller in Japonia imediat dupa moartea lui Mishima, atat admiratorii cat si detractorii pozitiilor sale politice recurgand la ea pentru a intelege drama finala a autorului cat si culisele sinuciderii sale din august 1967.
    Yukio Mishima rămâne unul dintre cei mai interesanți, dar și controversați, autori japonezi ai secolului al XX-lea. Controversa se naște din afinitățile și crezurile sale literare, politice și morale, cât și de faptul că este ultima personalitate a lumii japoneze care s-a sinucis prin metoda tradițională seppuku, în urma unei încercări, nereușite, de lovitură de stat.
   Evenimentul se desfasoara in parteneriat cu Centrul de Studii Romano-Japoneze (Romanian-Japanese Studies Center) Angela Hondru si cu sustinerea Universitatii Romano-Americane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu