vineri, 28 februarie 2014

Opus Quadratum




Arta plastica contemporana romaneasca


Venus Marian Mateescu


Mogosoaia


2 - 22 martie 2014





   Primaria Municipiului Bucuresti prin Centrul Cultual Palatele Brâncovenești invită bucureștenii duminică 2 martie, ora 16:00, la deschiderea expoziției de sculptură în metal semnată Marian V. Mateescu.
   Tehnică de construcţie romană, Opus Quadratum, a inspirat prin articularea suprafeţelor de fragmente/mozaic, tectonica formelor, tema şi arhitectura expoziţiei. Este un discurs care surprinde elementul axial (tensiunea paradoxală a raportului intre verticală şi orizontală, tensiunea centrului) în a cărui tipologie se înscriu Coloanele, Mărul, Omul, Cubul. Astfel imaginat, spaţiul plastic devine o grădină primordială ale cărei elemente sunt figurate cu aparenţă vegetală, animală şi minerală. Structura pătratului (a "unghiului drept") se articulează şi se multiplică ubicuu în raporturi formale şi decorative, configurându-se în varii suprafeţe şi sintaxe, afirmând crucea ca tip de articulare fundamental în expresia şi aerul spaţiului bizantin. În seria de lucrări Împărţituri, crucea ca înmulţire sau împărţire a pătratului, instituie raporturi estetice asumate ontologic spațiului bizantin, ca spatiu creștin.
  Expunerea surprinde și un anumit tip de asamblaj caracteristic artei bizantine, ce combină volume, materii și texturi ale unor fragmente arhitecturale sau obiectuale refolosite și recontextualizate în forme și sintaxe cu o expresie postmodernă.
 Prezinta: Doina Mandru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu