joi, 11 septembrie 2014

Târgul olarilor




Zalău


19- 21 septembrie 2014





    În perioada 19-21 septembrie, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj împreună cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Asociația Culturală Katakomba organizează Târgul Olarilor la Zalău. Inițiativa se alătură unor programe culturale de prestigiu din țară și din străinătate care au scopul promovării tradițiilor locale de olărit și a producției contemporane.

   Zalăul, pe vremuri un foarte renumit centru de olari, a produs o ceramică decorativă mult apreciată de piața de atunci chiar și la mari distanțe de la locul de producție. Ornamentica acesteia, foarte bine identificată și distinsă de tipologia celorlalte centre din țară, a fost ceea ce a creat o marcă inconfundabilă din ceramica de Zalău. Un produs de cea mai înaltă clasă, ceramica de Zalău a fost foarte căutată și de colecționarii pasionați, încât și astăzi o piesă de secol XIX are un preț extrem de mare pe piața de antichități sau la casele de licitații. Muzeele la rândul lor, cele din țară și cele din străinătate clasează ceramica de Zalău ca fiind una dintre cele mai valoroase produse de ceramică tradițională, iar din punct de vedere artistic aceasta este una dintre cele mai spectaculoase exemple de artă decorativă.
    În acest context, noi, sălăjenii, persoanele care dețin piese de ceramică de Zalău, muzeul, colecționarii, putem fi deosebit de mândrii că suntem deținătorii unui astfel de patrimoniu cultural.
   Inițiativa noastră oferă publicului interesat cunoașterea acestei moșteniri culturale locale prin organizarea unei expoziții de piese contemporane în stil tradițional la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, repectiv la Muzeul de Artă Ioan Sima o expoziție din piese de patrimoniu muzeal realizate la Zalău în secolul XIX și început de secol XX. Totodată vor fi susținute prelegeri și proiecții de filme documentare din partea unor etnografi, muzeografi și colecționari despre ceramica de Zalău. Se va lansa și volumul trilingv cu titlul Ceramica de Zalău realizat de cercetători științifici și muzeografi din Zalău și Cluj-Napoca.
   Cum la Zalău târgul se ține de secole de-a rândul în ziua de sâmbătă, astfel și Târgul Olarilor va avea loc sâmbăta pe platoul din fața Consiliului Județean unde doritorii vor putea achiziționa obiecte de ceramică decorativă sau uzuală în stilul tradițional al meșterilor de la Zalău. În cadrul prorgamului de sâmbătă și copii vor putea modela lutul pe roata olarului.
    La Muzeul de Artă se vor mai întâlni specialiști în organizarea unor festivaluri și târguri de olari din țară și din străinătate în cadrul unui schimb de experiențe. În continuare olarii își vor desface mărfurile și duminica în parcarea din spatele primăriei în cadrul festivităților organizate cu ocazia Zilelor Maghiarilor din Sălaj.

PROGRAMUL

Vineri

18.00 Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj
– expoziție de vase ceramice și concurs cu premii pentru olarii invitați. 
Deschide Pölös Andrea (Casa Tradițiilor, Budapesta)
- lansarea cărții Ceramica de Zalău (Editiura Porolissum, Editura Mega, 2014).
Prezintă dr. Camelia Burghele, muzeograf Mureșan Olimpia
- prelegeri: Ceramica de Zalău. Prezintă: dr. Tötszegi Tekla 
(Muzeul Etnografic al Transilvaniei) și 
Dr. Sipos József, colecționar;

Sâmbătă

09.00 – târgul olarilor pe platoul din fața Consiliului Județean
10.00 - expoziția din obiecte de patrimoniu: Ceramica de Zalău. Muzeul de Artă Ioan Sima
– schimb de experiențe: organizarea festivalurilor/târgurilor de olari
11.00 – program pt. copii pe platoul din fața Consiliului Județean 
(modelare la roata olarului)

Duminică

09.00 – desfacere de mărfuri la târgul olarilor în parcarea din spatele Primăriei
15.00 – atelier de olărit pentru copii
17.00 – înmânarea diplomelor pt. câștigătorii concursului de olărit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu