miercuri, 7 mai 2014

Interferente etnice bucovinene




Arta plastica contemporana romaneasca


Casa Prieteniei, Suceava


6 - 18 mai 2014




  În contextul în care, la început de mai, este sărbătorită în întreaga lume Ziua Diasporei Poloneze şi a Polonezilor din Străinătate (2 mai), fiind aniversată apoi Ziua Naţională a Poloniei şi Ziua Constituţiei (3 mai), în acest an, care a fost declarat de Parlamentul Republicii Polone Anul Jan Karski (pentru a marca un secol de la naştere şi pentru a omagia personalitatea diplomatului polonez care a informat lumea, în anul 1942, cu privire la politica germană de exterminare a evreilor), Uniunea Polonezilor din România, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României, împreună cu Instituţia Prefectului - Judeţul Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina celebrează Ziua Europei prin organizarea unei expoziţii interetnice de artă plastică.
   Expoziţia, cu genericul Interferenţe etnice bucovinene, care va fi vernisată marţi, 6 mai, la ora 15.00, la Casa Prieteniei din municipiul Suceava, reuneşte lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de artişti plastici care sunt membri ai comunităţilor etnice din arealul bucovinean sau care expun în numele şi cu acordul acestora.
   Sunt prezentate publicului circa 50 de lucrări semnate de artiştii plastici Ioan Bodnar, Tiberiu Cosovan, Iosif Csukat, Iulian Dziubinski, Bolek Maierik, George Ostafi - OST, Mihai Pânzaru - PIM, Carmen Schley, Vasile Siminiuc, Alexandru Stoica, reprezentanţi ai evantaiului etnic bucovinean alcătuit din armeni, evrei, germani, maghiari, poloni, români, romi şi ucraineni.
   Expoziţia, al cărei curator este Cazimir Longher, vicepreşedintele Uniunii Polonezilor din România (care a realizat/machetat afişul şi pliantul manifestării) va fi prezentată şi comentată de prof. univ. dr. Sabina Fînaru, de la Universitatea Ştefan cel Mare Suceava.
Expoziţia va putea fi vizionată până pe data de 18 mai a.c. 
***Tiberiu Cosovan - monitorulsv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu