miercuri, 7 mai 2014

Arta conceptuala




Sarkis Zabunyan


Bucuresti


15 mai 2014




   Institutul Francez din București organizează o expoziție dedicată artistului emblematic al artei conceptuale, Sarkis Zabunyan, curatoriată de Irina Cios și care va putea fi vizitată începând cu 15 mai, când va avea loc vernisajul. La București, Sarkis a imaginat un traseu vizual care să lege între ele trei spații de referintă în relația dintre oraș, istoria sa recentă și cultura contemporană : Muzeul Național al Tăranului Român – legatar al identității românești, Muzeul Național de Artă Contemporană – principala scenă a energiilor creative, și The Ark ce găzduiește Centrul Internațional pentru Artă Contemporană – exemplu de conversie urbana creativă.


   Sarkis își actualizează în pemanență demersul analizând realitățile lumii contemporane prin mijlocirea unui parcurs vizual ce ia în considerație trecutul și se proiectează în viitor. Astfel, artistul propune un filtru de imagini și concepte care oferă o perspectivă diferită în percepția cotidianului, dezvăluind fațete ascunse și emoții noi. Procesul său de lectură invită la un dialog între locuri și obiectele / imaginile pe care le propune, adevărate repere în memoria colectivă a binelui și răului pe care umanitatea le-a semănat în trecerea sa prin timp.



   Curcubeul este elementul cel mai recent din repertoriul de semne și imagini al lui Sarkis. El funcționează în majoritatea credințelor ca o promisiune a salvării, a mântuirii, ca o punte care leagă pământul de cer. Curcubeul lui Sarkis, prin traseele cromatice pe care le conține, semnifică toate perturbările și schimbările de sens ce definesc lumea contemporană.
Există o mulțime de legende care vorbesc despre ceea ce se află la capătul curcubeului : un tezaur, o promisiune, o altă dimensiune a existenței. Proiectul de la București ne invită să imaginăm ce se află la celălalt capăt, să încercăm să determinăm finalitatea unei construcții imaginare bazată pe percepția imaterială a lumii vizibile. Este în fapt demersul iubirii, al spiritualității și al artei. Discursul artistic se articulează în relație cu spiritul locului.

după http://www.artmark.ro



DESCHIDERE în toate locurile : 15 mai 2014

Proiectul va fi instalat în patru locuri care vor fi legate de o plimbare cu bicicleta .

Spații expoziționale :

Muzeul National de Arta Contemporana – MNAC

• PARTER ( 2 camere + mezanin )

• etajul 4 ( animație / ateliere de lucru , în legătură cu spațiul expozițional )

perioada : 16.05 – 14.09.2014 ( 4 luni )


Centrul International pentru Arta Contemporana – CIAC

•ARK – Galeria MINUSUNU ( subsol )

perioada : 16.05 – 31.07.2014 ( 2 luni și jumătate )


Muzeul Țăranului Român – MTR

• Sala Irina Nicolau ( str. Monetariei aripa , și 1 . )

• Foaier ( corp intrare curte central)

• Una dintre camere ale Muzeului, ca parte a expoziției permanente

• Sala de cinema / teatru în aer liber

perioada : 16.05 – 30.06.2014 ( 1 ½ luni )


Institutul franceză din București – IFB

• Holul Central

• Sala de cinema

perioada : 16.05 – 14.09.2014 (4 luni )

***araratonline.com via Ararat-Nor-Ghiank

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu