marți, 3 decembrie 2013

Atelier de psihologie crestin-ortodoxa




Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan


Lucrarea Harului - bogatia Darului


Libraria Predania, Bucuresti


editia a XIII-a, 5 decembrie 2013





   Atelierul de psihologie crestin-ortodoxa Dialoguri de prim ajutor cu Nicoleta Vascan,
in prezenta "Intrebatorului” Ciprian Voicila, editia a 13-a, aduce in atentia participantilor 
o tema minunata si multe si neasteptate surprize!
Tema: Lucrarea HARULUI, bogatia DARULUI. 
- abordare ortodoxa a calitatilor personalitatii umane- 

  In saptamana Evanghelieii Iubirii cea mai mare dintre porunci, tot crestinul ortodox impreuna cu Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a lui Hristos il sarbatoreste si il slaveste pe Sfantul Ierarh Nicolae cel care in tot ceasul ajuta, scapa, mangaie, bucura si arata omului drum spre Imparatia Iubirii, care este Imparatia lui Dumnezeu. 
Dar ce facea si cum era Sfantul Ierarh arhiepiscop al Mirelor Lichiei, mai este sau face omul actual, omul din lume?
  Si cum Bunul Dumnezeu pe toate le stie, tocmai –parca- pentru a fi ajutati in intelegerea dreptei iubiri, ne-a dat spre ajutor bucuria darurilor de Sfantului Nicolae, an de an, ceas de ceas, in clipa de nevoie si de stramtorare sufleteasca.
  Darul este un mod al existentei lui Dumnezue Insusi. Asa de tare a iubit lumea ca pe fiul Sau l-a trimis in lume. ,,Hristos este intr-o continua daruire a Sa Tatalui pentru noi, pentru a ne impartasi aceasta stare si noua, ca sa ne atraga si pe noi in aceasta daruire a Sa.”-(Pr. D. Staniloae )si tot din marea Sa dragoste, Dumnezeu a dat fiecarui om cate un dar, dupa puterea sa personala a fiecaruia.
  Cuvantul scripturistic il numeste talant. ,,Fiecare a primit un talant si Dumnezeu iti cere sa folosesti talantul acesta spre inmultirea faptelor bune, spre sporirea ta duhovniceasca, spre inaltarea ta, spre mantuire, ca sa castigi iubirea lui Hristos, Care a venit in lume si S-a rastignit pentru noi. ( )Toti suntem facuti cu darul lui Dumnezeu si Dumnezeu ne cere sa fim lucratori.” (Parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa )
Oamenii au multe aptitudini, ca in toate vremurile, de altfel, numai ca astazi omul s-a subrezit in manifestrea propriului potential uman, adica printr-o exprimare psihologica fiind spuse: omul nu mai are capacitatea de a….face, a fi si a avea. In absenta exersarii propriei aptitudini, dar, talent, nu se mai poate elabora vreun discurs asupra capacitatii umane in sens vertical, firesc si natural ci se rezuma tot sirul cuvintelor la o panoplie a tulburarilor nevrotice din sfera manifestarilor umane. 
  Pentru exemplificare, redau pe scurt sensul aptitudinilor si al capacitatii in acceptiunea psihologiei dupa cum este redat de remarcabilul Paul Popescu Neveanu, ,,aptitudinea rezulta dintr-un potential si se demonstreaza prin facilitate in invatare si executie” iar ,,capacitatea ca o aptitudine implinita care s-a consolidat prin deprinderi , rezultate din exercitiu si s-a imbogatit cu o serie de cunostinte adecvate.”
In inteles mai larg, capacitatea este o exersare a potentialului personal, o folosire a darurilor personale. ,,A fi, a avea, a face sunt predicate ale unui singur subiect Eul, iar acesta, ca formatiune psihologica se constituie in procesul multiplelor interactiuni cu lumea, in special cu oamenii” .
  Dar pentru a relationa eficient cu oamenii, e nevoie de comunicare prin inteleger. Intr-o romana ortodoxa se spune iubire, dragoste. Darurile primite au menirea de a manifesta iubirea. Degeaba am darul scrisului daca nu scriu pentru a mangaia inima oamenilor, degeaba am darul cusutului, daca nu cos haine pentru oameni, degeaba am darul cantatului daca nu pun in slujba oamenilor darul meu pentru a-I bucura si mangaia. Degeaba.
Pentru ca in afara iubirii, omul nu mai daruieste si isi pierde propriul dar in absenta darului. Iar ceea ce ii ramane si cu care si traieste este iluzia propriei dreptati , adica o dreptate inselatoare in afara Duhului Adevarului.
  De nu ne-am mai mandri cu calitatile noastre crezand intr-o imuabilitate personala, de am intelege macar ca o ,,cultura a Duhului” ne-ar spori in cainta si pocainta noastra care inseamna, ,,nevointa drept inteleasa” (Pr. Rafail Noica). 
  De-am mai sti ca ,,oamenii sunt chemaţi la bucuria deplinătăţii rodirii lor” am intelege ca ,, cea mai mare bucurie binecuvântată de Dumnezeu este înmulţirea darurilor primite de la El. Iar această înmulţire a darurilor presupune smerenie şi hărnicie, nu mândrie şi lenevire, dar mai ales iubire de Dumnezeu şi de aproapele.” (Din Cuvantul la Predica Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la Duminica a XVI-a după Rusalii (Pilda Talanţilor
  Potrivit Parintelui D. Staniloae, e drept crestineste ca darul sa nu fie inteles in el insusi, separat de cei doi poli intrinseci ai lui: daruitorul si primitorul. ,, In esenta, prin darul lumii Dumnezeu vrea sa se faca cunoscut omului pe Sine insusi in iubirea Sa. De aceea si omul trebuie sa se ridice peste darurile primite, la Dumnezeu insusi care le-a dat. Darul, ca semn al dragostei unei persoane fata de alta, are in sine imprimata destinatia de a fi depasit de cel caruia i s-a dat. Intr-un fel, darul e lucrul la care renunta persoana care l-a daruit de dragul persoanei careia i-l daruieste".(Pr. D. Staniloae)
  "Darul trebuie sa ramana dar. Nu se primeste si apoi se blocheaza. Deci darul trebuie dat, si numai astfel el isi implineste adevarata menire. In aceasta sta si sensul proverbului romanesc: dar din dar se face rai.”


  Sa ne bucuram dar, fiecare de darul lui si impreuna sa-I dam slava Bunului Dumnezeu si Sfantului Sau Nicolae in seara praznuirii sale si sa ii urmam ,, catusi de putin” modelul daruirii prin iubire si daruire fara incetare si fara macar vreo alta asteptare. 
Homo homini donum.
  Cu nadejdea ca intrebarile personale isi vor afla raspunsurile potrivite in cea de a doua parte a Atelierului, dam slava Sfantului Ierarh, mare implinitor al minunilor si Maicii Domnului ,, Ceea ce este mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii “!
In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh sa purtam in suflet si in cuvant Sfanta Traditie pe mai departe!
  Nicoleta Florentina Vascan- psiholog clinician crestin-ortodox (membru în cadrul Colegiului Psihologilor din România cu acreditare în psihologia clinică și licențiată în Teologie Ortodoxă și Misiune Socială a Bisericii)

P.S.1. PSALTII GRUPULUI VOCAL STEFAN CEL MARE vor imbogati serata prin interpretarea de colinde minunate!!
P.S.2. Vine, vine Mos Nicolae”!!! 

RSVP: Ceainaria Predania, strada Vulturilor nr. 8, Bucuresti Telefon: 0734.131.377
Taxa participare: 30 lei (reprezinta o donatie pentru sustinerea proiectelor caritabile)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu