duminică, 28 aprilie 2013

Romania, tara mea frumoasa



Muzeul Casa de Targovet


Ploiesti


27 aprilie 2013




Un mic colt de rai...Te incanta de la prima vedere cu verdele proaspat al ierbii, cu straturile de lalele, sau cu arbustii ornamentali ruginii. 


Cunoscuta si sub numele de Casa Hagi Prodan, cladirea este monument de arhitectura care apartine tipului de casa taraneasca de epoca, din targurile prahovene.


Casa a fost ridicata in jurul anului 1785.



Stucatura, policroma la origine, este opera unor artisti locali cunoscuti in epoca.





Decoratia in stuc a fost realizata in jurul anilor 1825-1830. Motivele ornamentale florale sunt o rezonanta tarzie a stucaturilor din piatra brancovenesti



Cladirea a fost restaurata dupa primul razboi mondial, prin grija lui Nicolae Iorga, de arhitectul 
Toma T. Socolescu.


Deocamdata mai multe nu mai spun...Ramane sa descoperiti singuri un univers plin de patina timpului...Doar incercati...Sunt sigur ca veti fi mai bogati sufleteste la plecare...




Dupa restaurare, a devenit primul muzeu din istoria Ploiestiului.




















Si cum calatorului ii sade bine cu drumul, am lasat in urma Casa lui Hagi Prodan, 
spre un alt obiectiv al Ploiestiului: Casa Memoriala I.L. Caragiale. 
 Dar mai intai trebuie sa aduc cuvenitele multumiri Doamnei Oancea Elena, ghidul meu prin acesta  lume de-altadata. Cu bunavointa si pricepere, cu deosebita amabilitate...asa cum ii sta bine unui slujitor al frumosului.
Si nu in ultimul rand, multumiri conducerii Muzeului de Istorie si Arheologie Prahova care mi-a inlesnit aceasta vizita (prin intermediul dnei Irina Voinescu, desigur).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu