joi, 7 februarie 2013

Pe simezele sucevene



Arta plastica contemporana romaneasca


Nicolae Zepciuc


Retrospectiva anilor 1975 - 2013


Muzeul de Stiintele Naturii, Suceava


4 februarie 2013




  În lucrările sale întâlnim, deopotrivă, graficianul şi pictorul Nicolae Zepciuc, un artist autodidact care pictează de aproape patru decenii, dar care s-a manifestat public, mai pregnant, în ultimii cinci-şase ani, atât în expoziţii personale cât şi prin participarea la saloanele anuale ale artiştilor amatori suceveni, se prezintă pe simezele Muzeului de Ştiinţele Naturii cu o selecţie alcătuită din 40 de lucrări în ulei pe pânză.
   În încercările sale de a-şi însuşi maniera de lucru a unor artişti consacraţi, Nicolae Zepciuc este tributar unor nume de referinţă ale artei moderne (Vincent van Gogh, Edouard Manet, Juan Gris sau Pablo Picasso...).
  În lucrările sale de diverse genuri (natură statică, peisaj, portret, compoziţie alegorică...), în care combină pointilismul ca modalitate de aşternere a culorilor cu geometrismul cubist în construcţia planurilor, "întâlnim, deopotrivă - aşa cum a remarcat la vernisaj artistul plastic Mihai Pînzaru PIM - graficianul şi pictorul”.


alaturi de Mihai Pinzaru PIM

   Lucrările lui Nicolae Zepciuc circumscriu universul unui om cu frământările lui existenţiale, lucrări care punctează secvenţe/emoţii de viaţă începând cu anul 1975, fixând apoi momentul schimbării de regim şi ilustrând peregrinările sale în căutare de lucru prin Grecia, Italia, Spania sau Israel.
   A ţinut să le împărtăşească celor care-au venit la vernisaj cum a plecat din ţară, imediat după deschiderea graniţelor, luându-şi în raniţă pensoanele şi culorile de ulei pentru a picta în clipele de răgaz, stârnind astfel uimirea vremelnicilor săi tovarăşi de muncă.
   Fie că este vorba de lucrări ca Ciprian Porumbescu, Balada sau Ţara Fagilor, de cele intitulate Olarul din Marginea, Noul legământ, Aruncă pâinea pe ape, Un boxer învins, Casa fluturilor, sau de peisajele realizate cu precădere în Spania, toate sunt mărturii menite să nu permită şubrezirea memoriei.
***monitorulsv.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu