marți, 19 februarie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Dorin Cretu


Expozitie de pictura


Galeria AnnArt, Bucuresti


21 februarie - 28 martie 2013





Dorin Cretu - Pictura | Painting

   Galeria AnnArt vă invită la expoziția Dorin Crețu: Pictură - al cărei vernisaj va avea loc joi, 21 februarie, ora 19:00, în cele trei săli ale galeriei de pe Kiseleff. Expoziţia își propune să fie un punct de referinţă pentru recuperarea fermă în România a unui artist contemporan de mare forţă şi subtilitate creativă, prezent în colecții muzeale și private importante dar insuficient cunoscut de către publicul de artă din țara noastră.
   Nume marcant al Generaţiei ‘80 din arta plastică bucureşteană, din 1990 artistul trăieşte şi lucrează la Paris, unde are o bogată activitate expoziţională și unde primește în 1995 o bursă de creație a Ministerului Culturii din Franța. 
   Palmaresul său cuprinde numeroase expoziții personale și participări la expoziții de grup – organizate în spații consacrate, de la Paris la Londra, de la Cracovia la Bruxelles sau Taipei. În România revine în 2008, cu retrospectiva de la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. (detalii în CV).
   Lucrările sale au fost achiziţionate de către Ministerul Francez al Culturii pentru Fondul Naţional de Artă Contemporană din Franţa, precum şi de către MNAC din Bucureşti, pentru colecţia sa permanentă.
   Expoziția de la AnnArt este curatoriată de Simona Vilău și reunește un fond de 40 de lucrări recente (2011- 2012) – pictură în tehnică mixtă și desen.
   "La o primă vedere, se poate spune că este vorba despre imagini abstracte, izvorâte din stilistica sobră a minimalismului, metabolizate ulterior de un organism meditativ-poetic. Sau că sunt mantre realizate de o mână perfecţionistă, care trasează cu precizia unui ac contururi aureolate unor inflorescenţe de gheaţă. Captarea poveştii însa nu e simplă. Poate fi vorba despre un şir de poveşti sau despre pauza dintre ele, aceasta e şi capcana, depinde din ce perspectivă priveşti [...].Multiplicitatea straturilor de pastă abia perceptibilă, cu tentă deschisă, ce imită şi concurează lumina, se dezvoltă în noi şi noi variante şi variaţiuni. Fiecare tablou reflectă un stadiu, fiecare stadiu te trimite către următorul. Nu au început şi sfârşit.” (Simona Vilău, curator)
   La vernisaj se va lansa și catalogul expoziției, publicat de AnnArt în ediție bilingvă, într-un tiraj de 400 de exemplare precum și într-o serie scurtă, cu 13 exemplare unicat, semnate de artist și însoţite de un desen original.
   Catalogul cuprinde eseuri semnate de Gabriela Massaci, Simona Vilău și Matei Vișniec, precum și un colaj de texte critice din principalii exegeți ai operei lui Dorin Crețu. Un fragment din catalog este disponibil în format digital pe website-ul AnnArt.
   Din 2011, Dorin Crețu este reprezentat în România de galeria AnnArt, unde a prezentat lucrări in expozițiile de grup Caiet de planuri (2011/12) și Mica Artă Mare (2012/13) precum și într-o primă personală artZoom, în aprilie 2012. 
   Expoziția Dorin Crețu: Pictură este deschisă pentru public în perioada 21 februarie – 28 martie 2013, întreg fondul de lucrări fiind disponibil pentru vânzare.

Str. Mahatma Gandhi nr. 1,
Sector 1, Bucureşti
România
www.annartgallery.ro

program:
luni - vineri 15:00 - 20:00
sâmbătă 12:00 - 20:00

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu