vineri, 26 octombrie 2012

La ceas aniversar



Prezente romanesti peste hotare


Accademia di Romania


90 de ani de la infiintare


Roma, Italia


26 - 27 octombrie 2012





    Cea mai veche instituție românescă de cultură din străinătate, Școala Română din Roma / Accademia di Romania in Roma, aniversează în această toamnă 90 de ani de la întemeiere, 80 de ani de la construirea edificiului său și 130 de ani de la nașterea arheologului român Vasile Pârvan.    
    Aniversarea va fi marcată în zilele de 26 și 27 octombrie 2012, la sediul instituției, prin organizarea unui colocviu, a unor prezentări de carte, a unei expoziții documentare și a unui concert.
   Colocviul Vasile Pârvan şi Şcoala Română din Roma reunește specialiști italieni, români și francezi, propunându-și să evoce figura savantului Vasile Pârvan și activitatea depusă pentru fondarea și organizarea Școlii Române din Roma între anii 1921-1927. Alte comunicări vor trata importanța Școlii în panorama științifică interbelică, aspecte privind clădirea ridicată în centrul Romei de arhitectul Petre Antonescu și reluarea activității științifice și culturale după 1990. 
    În deschidere vor lua cuvântul reprezentanți ai celor mai înalte foruri științifice și culturale din țară, dar și ai lumii academice italiene și străine active la Roma. La sesiunea ştiinţifică va fi prezent și domnul Andrei Marga, preşedintele Institutului Cultural Român, care va susţine comunicarea cu titlul O triplă aniversare și va prezenta noul Program al Institutului Cultural Român.
   Deschiderea lucrărilor colocviului va fi precedată de vernisajul expoziţiei documentare Şcoala Română din Roma. 1922-1948, îngrijită de Arhivele Diplomatice din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
   Va fi prezentat volumul Mihai Bărbulescu, Veronica Turcuş, Iulian M. Damian,  Accademia di Romania din Roma. 1922-2012, apărut la Roma în toamna acestui an. Vor fi prezentate, de asemenea, volumele XIII (2011) şi XIV (2012) ale Anuarului Ephemeris Dacoromana.
   Seara zilei de 26 octombrie va fi încheiată festiv de un concert de flaut traversier și clavecin susținut de Pierluigi Tabachin şi Cipriana Smărăndescu. În program: W. Byrd, G.Fr. Haendel, A. Corelli.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu