vineri, 28 septembrie 2012

Ofrande



Arta plastica contemporana romaneasca


In Memoriam Ionut Catalin Florea 


Galeriile de Arte Artex, Ramnicu Valcea


14 septembrie - 5 octombrie 2012




   Vineri, 14 septembrie a.c., la Galeriile de artă Artex, din municipiul Râmnicu Vâlcea, în prezenţa unei asistenţe numeroase, a avut loc vernisajul expoziţiei de grafică şi pictură sub genericul Ofrande. Expoziţia este organizată în memoria artistului plastic Ionuţ Cătălin Florea, ale cărui lucrări sunt expuse pe simezele galeriei de artă. 
    Ionuţ Cătălin Florea s-a născut la 4 august 1974. La vârsta de 16 ani, în urma unui grav accident, viaţa lui ia o întorsătură dramatică. În 1991, împreună cu mama sa, acesta se stabileşte în Austria, unde speră într-o reabilitare, într-o vindecare. Şi, într-adevăr, în Austria starea sănătăţii sale parţial s-a îmbunătăţit. La Altenhof (lângă Linz), Ionuţ Cătălin Florea se confruntă, pentru prima dată, cu arta plastică, începând să creeze în tehnica acrilică. Puternicul său instinct de a-şi consolida o independenţă îl determină să se asocieze la Altenhof, la proiectul Casa (Projekt Casa), un sediu destinat tinerilor cu probleme de handicap. La Altenhof are loc prima sa expoziţie.    
   Începând cu luna octombrie 1997, Ionuţ Cătălim Florea urmează, în calitate de audiant extern, cursurile Universităţii de Artă din Linz. Anul 2000 reprezintă anul lansării sale, care s-a petrecut sub patronajul Societăţii Assicurazioni Generali. Ionuţ Cătălin Florea a murit la data de 7 mai 2001, la vârsta de 26 de ani, lăsând în urma sa peste 600 de lucrări grafice, acuarele, desene. 






O expoziţie specială

  “Am vernisat o expoziţie a lui Ionuţ Cătălin Florea la Galeriile de artă Artex, din municipiul Râmnicu Vâlcea. Este o expoziţie mai specială faţă de cele care au loc în general în acest spaţiu şi nu numai. Este o expoziţie specială pentru că artistul nu mai este printre noi, deşi era un artist foarte tânăr şi promiţător, la început de drum. El, din nefericire, a încetat din viaţă la vârsta de 26 de ani, după ce începuse să se afirme ca artist. Aceasta este o parte a situaţiei sale speciale, a doua este aceea că a fost un om cu handicap major care nu şi-a putut mişca mâinile şi picioarele, dar care a avut voinţa să picteze şi să deseneze. Nu numai că a avut această voinţă, dar chiar a şi fost admis la o universitate de artă din Austria unde a şi studiat şi unde a debutat. După aceea a avut chiar expoziţii atât în Austria, cât şi în România. Acum, prin grija mamei sale, doamna Ecaterina Florea, expoziţia a ajuns şi la Râmnicu Vâlcea. De când Ionuţ Cătălina Florea nu mai este printre noi, au fost organizate multe expoziţii în România şi aş dori să menţionez una dintre ele, care este una dintre cele mai importante din punctul meu de vedere. Este vorba de expoziţia de la Muzeul Naţional Cotroceni. De asemenea, a mai avut expoziţie de pictură şi grafică la Muzeul de Artă din Tulcea şi cu acea ocazie doamna Ecaterina Florea a avut iniţiativa organizării unui concurs de grafică care să poarte numele artistului, un concurs destinat tinerilor în urmă cu câţiva ani. În această expoziţie am selectat o parte dintre lucrările artistului, ele fiind mult mai multe. Ele se află în colecţia familiei şi o parte la Casa memorială Ionuţ Cătălin Florea, din comuna Brătianu, judeţul Tulcea. De fapt este casa unde el a copilărit şi care a fost transformată în casă memorială. 










Lucrări de grafică şi pictură 

   Lucrările expuse la galeriile Artex sunt de grafică şi pictură. Artistul a lucrat în tehnica acrilului în pictură şi s-a oprit asupra peisajului şi a naturii statice, iar în lucrările de grafică a fost foarte interesat de portret, nud, personaje, compoziţii cu personaje care ne uimesc. Atât lucrările de grafică, cât şi cele de pictură ne uimesc prin faptul că acestea sunt create de un om care îşi lega pensulele sau creionul de mână ca să poată să lucreze. Ele nu trădează acest efort extraordinar. Par lucrările unui artist ca oricare altul, care poate lucra normal. Ele sunt impresionante pentru că au o încărcătură emoţională deosebită. Privindu-le cu atenţie este imposibil să nu descifrăm în ele şi suferinţa şi frustrarea, dar şi dorinţa de a face ceva. Eu m-am gândit să pun acestei expoziţii titlul Ofrande, pentru că în scurta lui viaţă Ionuţ Cătălin Florea a încercat să dăruiască ce a fost mai bun din el acestei lumi şi cel mai bine să ştiţi că se poate exprima prin această tehnică, a desenului cât şi a picturii. De fapt, sunt ofrandele lui către noi, de aceea am dat acest nume expoziţiei”, ne-a spus criticul de artă Luiza Barcan. 








    
   Evenimentul a fost organizat de Uniunea Artiştilor Plastici, 
filiala Vâlcea şi Fundaţia HAR. 

Material realizat de Laura Zamfiroiu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu