vineri, 28 septembrie 2012

Festivalul Naturii



Centrul Expozițional Moldova, Iași


27 - 30 septembrie 2012





Manifestari diverse si numeroase atractii pentru vizitatori

CAMARA GOSPODARILOR BACAUANI


CAMARA BACAUANILOR


   Branzeturi felurite din zona Bacaului prezentate la festival
   Aici vizitatorii festivalului vor gasi branzeturi variate: urda, cas, caserole cu smantana si branza de vacuta, branza de burduf, telemea de oaie, branza in coaja de brad, dar si vin de anul acesta si must, care se asorteza cu branza.
    Remedii din natura prezentate publicului larg
    Din zona Bacaului vor fi aduse la festival ceaiuri terapeutice, pernute din plante realizate din amestecuri de plante ecologice din cultura proprie su flora spontana, uleiuri de plante, iar vizitatorii vor primi si sfaturi pentru sanatate de la un consultant in domeniile: fitoterapie, hrana vie, frumusete, sanatatea sufletului, sfatul specialistului, cat si remedii din natura pamantului strabun.
   Stupii care revolutioneaza apicultura prezentati de un inventator bacauan
   Apicultor pasionat, cu o lunga experienta in domeniu, profesorul Ioan Ursu va reprezenta judetul Bacau in ceea ce priveste partea de apicultura si va prezenta atat pachete de DVD-uri cu lectii de apicultura,video-manual, cat si un nou model de stup, o tehnologie noua pentru apicultura in urma careia se obtin produse total bio. Noua tehnologie a fost patentata la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci si consta in realizarea unui stup anti-varoza. Inventia conduce la reducerea, pe cale naturala, a infestarii cu varoza si deschide calea obtinerii de produse apicole bio.


CAMARA GOSPODARILOR IESENI


CAMARA IESENILOR


    Conserve de legume si fructe preparate ca la mama acasa
    Vizitatorii au ocazia sa-si faca aprovizionarea pentru iarna si cu conserve din legume si fructe culese din livada unui mic producator din comuna Barnova. “Folosesc doar legume si fructe din gospodaria proprie iar conservele nu contin conservanti si sunt preparate dupa retete vechi, din bunici culese. Pregatim pentru iarna si produse din carne, totul este preparat intr-o linie traditionala, preparatele sunt gatite in vase de lut iar materia prima folosita este atent selectionata”, precizeaza Gica Neamtu.
    Sarmalute si placinte cu varza la Festivalul Naturii
    Din Camara Gospodarilor Ieseni veti putea gusta si mancaruri traditionale romanesti, precum sarmalute, cozonaci, turte pe vatra, placinte si zacusca.
    Vin, must si tuica la preturi de producator
    La Festivalul Naturii cea mai buna companie a mancarurilor este voia buna si bauturile traditionale. De la standuri veti putea achizitiona la preturi de producator vin, must si tuica.
Sapunuri din lapte de capra si creme naturale la Festivalul Naturii
   Timp de trei zile la Sarbatoarea Recoltei veti gasi si mesteri populari, costume populare, oale, dar si sapunuri naturale, creme si esente pentru aromoterapie.
   Vizitatorii vor putea gusta preparate traditionale din carne si branza
   Oferta produselor din carne este, de asemenea, variata: kaizer, carnati de vita si porc, pastrama de berbecut afumata, toba si chisca traditionala de Raducaneni, slaninuta, ciolan afumat si buturele. Tot aici veti avea posibilitatea de a gusta si cumpara produse lactate: cas, urda, brinza, telemea si impletituri.


CAMARA GOSPODARILOR BUCOVINENI


CAMARA BUCOVINENILOR


   Asociatia Produs in Bucovina prezinta produse traditionale reprezentative pentru zona Sucevei. “Participam la festival cu toata gama de produse traditionale din carne si lapte si toata gama industrializata de produse realizate de membri asociatiei, produse de patiserie, miere de albine, mere de Falticeni, zacusca, dulceturi. Asociatia are in jur de 35 de membri, vom oferi spre degustare o gama variata de produse, la stand vor fi prezente mai multe branduri de produse din Bucovina”, a declarat Alexandru Scheul, Presedintele Asociatiei Produs in Bucovina.
   Membrii Euroregiunii Siret-Prut-Nistru prezenti in premiera la Iasi cu produse proprii
In cadrul Festivalului Naturii Euro regiunea Siret-Prut-Nistru va prezenta o parte din potentialul sau economic si agroalimentar prin produse, marci si branduri cu specific local, expuse de producatori invitati din raioanele membre ale Euroregiunii. Printre produsele expuse la standul Asociatiei Euro regiunea Siret-Prut-Nistru se numara conservele din legume si fructe, sucuri din Soroca si vinuri de Orhei, stergare si covoare taranesti din rainoul Leova si produse din ceramica din Ungheni. In prezent Euroregiunea Siret-Prut-Nistru are 25 de membri: judetele Iasi si Vaslui si raioanele Ialoveni, Anenii Noi, Basarabeasca, Calarasi, Causeni, Cimislia, Criuleni, Dubasari, Floresti, Hancesti, Leova, Nisporeni, Orhei, Rezina, Soldanesti, Soroca, Stefan-Voda, Straseni, Telenesti, Ungheni, Falesti, Glodeni, Singerei (din Republica Moldova).
   Grupul de Actiune Locala Valea Prutului este prezent la Festivalul Naturii pentru a oferi publicului larg si consumatorilor ocazia de a vedea roadele proiectelor de dezvoltare rurala depuse in cadrul asociatiei. “Vom fi prezenti la eveniment cu produsele membrilor, respectiv legume, fructe, miere, sucuri naturale, si vom promova si serviciile prestate de asociatie si proiectele realizate”, a precizat Maria Hudema, presedinte GAL Valea Prutului. GAL Valea Prutului este prima asociatie din judetul Iasi, constituita in baza unui parteneriat public-privat, finantata prin axa LEADER din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala. Din grup fac parte 11 primarii, 33 de firme, 13 ONG-uri si 3 persoane fizice.
   Balmos si pastrama special pregatite in stana la Festivalul Naturii
Printre atractiile festivalului se numara doua stane din Suceava si Sibiu care au pregatit, spre deliciul gurmanzilor, balmos, pastrama de oaie, miel cu smantana si tocanita de oaie la ceaun. Cooperativa Agricola Sulita din localitatea suceveana Fundul Moldovei va amenaja la locatia Festivalului o stana traditionala, cu scop de prezentare, si va oferi vizitatorilor posibilitatea de a vedea cum se prepara balmosul.

CAMARA GOSPODARILOR BOTOSANENI


CAMARA BOTOSANENILOR

   Tuica de Radeni, vinul alb si rosu de Frumusica, mierea de albine poliflora, cu si fara faguri sunt doar cateva dintre produsele care pot fi gasite in “Camara Gospodarilor Botosaneni” care poate fi vizitata pe intreaga durata a Festivalului Naturii. Judetul Botosani este reprezentat la Festivalul Naturii de Cooperativa Legume-Fructe din comuna Frumusica care a reusit sa inregistreze cateva dintre brandurile reprezentative pentru zona Botosaniului. Micii producatori care prezinta produse lactate precum casul si urda de Sendriceni, strugurii si mierea de albine din Romanesti. Cooperativa din Frumusica promoveaza unele dintre cele mai valoroase soiuri de fructe si legume, bauturi alcoolice naturale si fara continut de zahar, sucurile de fructe si legume naturale.
   Cunoscutul usturoi de Copalau a depasit prin faima sa granitele judetului Botosani si chiar ale tarii prin proprietatile sale curative. Faimosul usturoi, rival de talie al usturoiului chinezesc, este prezent in Festivalul Naturii. In trecut, in localitatea botosaneana Copalau avea loc un festival al usturoiului, aceasta fiind cunoscuta pentru suprafetele imense pe care localnicii le cultivau cu usturoi.
   Tuica facuta in cazanele localnicilor din comuna botosaneana Radeni este considerata de specialisti o bautura regeasca, care poate concura cu succes cu palinca de Ardeal. Tuica de Radeni, prezenta in targuri de profil organizate si peste hotare, se situeaza de mult timp in topul preferintelor olandezilor si japonezilor.

MOMENTE SPECIALE


   Pe scena amenajata in curtea interioara a Centrului Expozitional Moldova vor evolua in cele 4 zile de festival formatii si ansambluri folclorice din intreaga Moldova, printre invitati numarandu-se Ansamblul Folcloric Doina Carpatilor, Iasi si Ansamblul artistic Ciprian Porumbescu din Suceava, alaturi de cunoscuta interpreta de muzica populara Margareta Clipa.
   Ansamblul Artistic Ciprian Porumbescu va valorifica bogatia spirituala a folclorului bucovinean printr-un adevarat spectacol popular ce va imbina traditia, frumusetea si autenticitatea neamului romanesc.
  Activitatea de spectacole a Ansamblului Artistic Ciprian Porumbescu a fost concretizata de-a lungul timpului prin realizarea a zeci de premiere, cat si prin prezentarea a mii de spectacole, atat in tara, cat si in strainatate: “La izvor de neam si cantec”, “Haiducii”, “Vatra horelor strabune”, “De la Dorna pana-n Vrancea”, “Joc si cantec romanesc”, etc.
  Margareta Clipa ne va incanta auzul si inimile cu ocazia Festivalului. Vizitatorii vor avea parte de un spectacol unic, cum numai Margareta Clipa poate oferi prin naturaletea interpretarii sale si a vocii de neuitat.


Alte manifestari, pe care le puteti afla pe site-ul festivalulnaturii.ro:

Balul Fermierilor
Terasa Vinarilor
Sectiunea dedicata vacantelor in natura
Sectiunea dedicata animalelor de companie
Sarbatoarea Recoltei
Recital Fanfara de la Chetris

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu