luni, 6 decembrie 2021

Scrieri despre literatura română

 


Lansare de carte 


Alexandru Ciorănescu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București


8 decembrie 2021




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită miercuri, 8 decembrie 2021, ora 17:00, la sediul din Str. Nicolae Crețulescu nr. 8, la evenimentul de lansare a volumului Scrieri despre literatura română semnat Alexandru Ciorănescu, Editura Spandugino, 2021. Invitați: Mircea Anghelescu, Mihai Zamfir, Cristina Stoian. Moderator: Luana Stroe.

    Din peisajul eclectic al literaturii române, structurat la confluența dintre marile curente de gândire și generațiile care le-au asimilat în mod creator, reputatul critic și istoric literar Alexandru Ciorănescu recuperează cu acribie operele unor scriitori de certă valoare, dar pe nedrept ignorați de memoria culturală a posterității. Minuțiosul volum Scrieri despre literatura română ilustrează, cu o rară eleganță argumentativă, impresionantul efort de arheologie textuală, menit să restituie nu doar monografiile unor autori uitați, precum Alexandru Depărățeanu, sau prea puțin înțeleși la timpul lor, precum Ion Barbu, ci și un corpus de documente inedite, adevărate monumente literare culese cu asiduitate din arhivele vremii. Încercând să descopere „unitatea profundă a cunoașterii”, Alexandru Ciorănescu ne invită la o pasionantă incursiune în orizontul studiilor culturale, cercetând poezia esențelor, reverberațiile timpului în opera lui Mihai Eminescu, dar și consecințele marilor idei care au modelat spiritul european și, implicit, scrierile unor prozatori precum Nicolae Filimon, Duiliu Zamfirescu și Mircea Eliade.

    Participarea la evenimente este liberă, iar accesul se face cu prezentarea certificatului verde şi numai în baza unei rezervări la adresa programe@mnlr.ro sau la numărul 0736.598.451 (WhatsApp).

 ***Muzeul Naţional al Literaturii Române

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu