luni, 6 decembrie 2021

Noduri marinărești

 


Costel Mândroiu 


Biblioteca Județeană Pamait Istrati, Brăila 


decembrie 2021





    Biblioteca Județeană Panait Istrati Brăila are deosebita plăcere de a găzdui expoziția permanentă de Noduri marinărești realizată de Costel Mândroiu. Aceasta poate fi admirată în holul Secției Împrumut pentru Adulți, iar cei interesați pot descoperi și studia: colaci de salvare (pentru persoanele căzute în apă accidental), cange (pentru scoaterea, agățarea obiectelor sau persoanelor căzute în apă), sondă (folosită la măsurarea adâncimii apei, aproape de mal), termometru (folosit pentru măsurarea temperaturii la interiorul și la exteriorul navei), tacheți (folosiți la legarea saulei de la pavilioane sau a parâmei de la ambarcațiuni), rodanțe (care folosesc la protejarea gașelor metalice de la balustradele mobile), scripeți (se întâlnesc la grui, pentru ridicarea ambarcațiunilor – bărci sau șalupe – sau sunt folosiți la catarg, pentru ridicarea sau coborârea pavilioanelor saulă), bandulă (folosită la manevra de acostare a navei sau la salvarea unei persoane căzute în apă), scară pilot (se montează în bordul navei cu scopul de a permite manevra de acostare a ambarcațiunilor – șalupă, barcă – sau urcarea scafandrilor la bord). 

    Pe lângă aceste obiecte, pe panou pot fi admirate și creațiile lui Costel Mândroiu: panoplii cu noduri, elemente și însemne marinărești, care pot fi folosite la decorarea încăperilor, pot fi dăruite sau folosite ca material didactic, brelocuri pentru chei sau șnururi pentru fluiere marinărești (siflee).

    Autorul expoziției este un apropiat al bibliotecii din Brăila. Acesta a lucrat ca voluntar în cadrul mai multor ediții ale Clubului de Vacanță, unde i-a inițiat pe copii în tehnica realizării nodurilor marinărești, familiarizându-i astfel cu ceea ce înseamnă viața pe o ambarcațiune. De asemenea, Costel Mândroiu a participat de-a lungul timpului la numeroase concursuri și expoziții, unde lucrările sale au primit atât aprecierea publicului, cât și premii de la jurii de specialitate. Multe dintre obiectele realizate din pasiunea pentru marină au trecut granițele țării, ajungând sub formă de suvenire în Turcia, Serbia, Ucraina, Norvegia și chiar în Statele Unite ale Americii.

     Vă invităm să descoperiți ce poate lua naștere atunci când pasiunea se împletește cu studiul și rigoarea vieții de marinar!

     Mulțumim domnului Costel Mândroiu, care a oferit bibliotecii în pragul sărbătorilor de iarnă un dar ce poate fi privit ca un simbol al Brăilei, oraș port la Dunăre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu