vineri, 23 iulie 2021

Pe simezele Capitalei - Chipuri și măști

 


Arta plastică contemporană românească 


Margareta Sterian 


Muzeul Municipiului București


23 iulie - 29 august 2021





    La sfârșitul anului 2020, Muzeul Municipiului București a primit o donație de o valoare excepțională, constând în 50 de picturi realizate de Margareta Sterian. Donația a fost făcută prin amabilitatea domnului Mircea Barzuca, moștenitorul patrimoniului deținut de artistă.

    În așteptarea marii expoziții dedicate întregii donații, programată pentru toamna acestui an, Pinacoteca București prezintă publicului iubitor de artă un superb medalion dedicat Margaretei Sterian. Cele șapte picturi expuse în cadrul medalionului Chipuri și măști sunt opere târzii, reprezentând alegorii cuprinzând chipuri umane în peisaj, grupuri de măști folclorice, artiști de circ sau tinere mirese.



    Margareta Sterian a fost o remarcabilă personalitate a culturii române, excelând ca poetă, scriitoare, pictoriță și graficiană. Studiile plastice finale le va urma la Paris, la Academia Ranson și la École du Louvre. În România, în perioada de debut, pictorița se implică activ în cercetarea sociologică de la Drăguș, un mare eveniment de investigație culturală, cu un puternic impact în epocă. Cu o suită de portrete țărănești, pictate chiar în această perioadă, deschide prima sa expoziție personală în anul 1929, stârnind senzație în presa de specialitate a epocii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu