luni, 26 iulie 2021

Pe simezele bistrițene - Palimpsest

 


Arta plastică contemporană românească


Ilie Boca


Galeria Arcade 24, Bistrița


12 iulie - 31 august 2021


    Concomitent cu expoziția Between Worlds and Traditions", semnată Ilte Boca, găzduită de Elite Art Gallery, Galeria Arcade 24 a Uniunii Artiștilor Plastici/ Bistrița găzduiește, în perioada 12 iulie - 31 august 2021, expoziția personală de pictură a aceluiaşi autor, Ilie Boca, denumită Palimpsest. Expoziția îi are curatori pe criticul de artă Oliv Mircea și pe pictorul Paul Târziu.

    Deschiderea oficială a expoziției va avea loc in 27 iulie 2021, ora 18:00, în prezența invitaților Geo Popa, director al Centrului Internațional de Cultură și Arte George Apostu, Bacău și Alexandru Pugna, director al Centrului Județean Pentru Cultură al județului Bistrița Năsăud.

    Cele aproape șaptezeci de lucrări se individualizează prin propria structură cît și prin natura inconfundabilă a personalității pictorului. Creativitatea debordantă a pictorului se structurează in jurul cunoscutei capacități narative și fabulatorii a pictorului. care își dezvăluie, în lucrări, izvorul epic inepuizabil.

    "Formele antropo/zoomorfice și totemice care compun lumea lui Ilie Boca sînt dominate de un exces de dezechilibru, de extaz la limita sensibilului, de străfulgerări ale unor geniale paradoxii. Aici, după ce ai înțeles întreg acest joc, trebuie să cauți schema operei lui. Cum poate fi el povestit El nu tace și nu e banal. Are mereu deasupra lui ispita ereziei și a neliniștii. Nu e damnat și se roagă unui cer care este cuprins de zărei extatice noi. Nu are voluptatea tăcerii și a suprafețelor fără forme sau a celor cu forme tihnite. Nu are forme epigonale. El trebuie citit în freamătul eului său și așezat în propriile lui zări. Ilie Boca nu e nici căldicel și nici tihnit. El caută pofte noi, caută o beție care te scoate din tine însuți. Nu este, după cum poți cu ușurință vedea, nici damnat și nici izbăvit." (Oliv Mircea).

***Elite Art Gallery

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu