joi, 15 iulie 2021

Exponatul lunii iulie

 


Muzeul Universității Politehnica 


București


iulie 2021




Documente personale ale profesorului Nicolae I. Manolescu

 - părintele Școlii românești de Teoria Mecanismelor și a Mașinilor

(Legitimația nr. 698 de profesor consultant emisă de Institutul Politehnic București, Legitimația nr. 1128 de Dr. docent – consilier tehnic emisă de Ministerul Transporturilor- unitatea DGOC, Legitimatia nr. 562 de membru corespondent al Academiei Române).

   Nicolae I. Manolescu s-a născut în comuna Adjudul Vechi, Jud. Vrancea la 31 martie 1907. A absolvit ca șef de promoție Liceul Unirea din Focșani, jud. Vrancea, continuând studiile superioare la Școala Politehnică din Timișoara, pe care a absolvit-o cu Magna cum Laude în anul 1931, obținând diploma de inginer electromecanic.

   După absolvire, ing. N.I. Manolescu a desfășurat o bogată activitate la Serviciul Tehnic din Brăila, la Atelierele CFR Brașov, Atelierele CFR Port și Palas Constanța, Inspecția CFR Filipeștii de Pădure și la Direcția aprovizionării materialelor CFR din Ministerul Transporturilor.



    Paralel cu activitatea tehnică, N. I. Manolescu a desfășurat și o bogată activitate didactică în învățământul superior, parcurgând toate treptele din ierarhia didactică universitară: asistent al profesorului Victor Vâlcovici la cursul de Mecanică teoretică la Școala Politehnică din Timișoara, apoi cadru didactic de predare la disciplinele Matematici, Rezistența materialelor la Școala Superioară de Ofițeri.

    Din anul 1949, N. I. Manolescu, în calitate de conferențiar la Institutul de Căi Ferate București, a predat cursurile de Rezistența Materialelor, Mașini de Ridicat, Termodinamică, Electrotehnică și Organe de Mașini și Teoria Mecanismelor și Mașinilor.

   În anul 1959 s-a transferat la Institutul Politehnic București în calitate de conferențiar, devenind ulterior profesor.

   În anul 1962, a devenit șeful catedrei de Teoria Mecanismelor și a Mașinilor la Facultatea de Transporturi din cadrul I.P.B, funcție pe care a deținut-o până în anul 1972.




Între anii 1959 – 1972, a îndeplinit și funcția de decan la Facultatea de Transporturi din I.P.B.

    În anul 1969 a obținut titlul științific de Doctor în Teoria Mecanismelor, în anul 1972 obține titlul științific de Doctor Docent în științe iar în anul 1991 (la vârsta de 84 de ani) este ales membru corespondent al Academiei Române.

   Prof. Nicolae I. Manolescu a creat și dezvoltat Școala românească de Teoria Mecanismelor și a Mașinilor, contribuind la afirmarea ei în cadrul unor manifestări științifice interne și internaționale.

    Prof. Nicolae I. Manolescu a fost membru fondator al Federației Internaționale de Teoria Mecanismelor și a Mașinilor (IFToMM) și al Asociației Române de Teoria Mecanismelor și a Mașinilor (ARoTMM), afiliată la IFToMM, organizând o serie de manifestări științifice internaționale, sub denumirea de SYROM, desfășurate ritmic din 4 în 4 ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu